DEGIRO vs BUX Zero - Beginnen met Beleggen

Geschreven door: Ruud 12 minuten leestijd

Er zijn inmiddels veel verschillende brokers in Nederland waar je kunt beginnen met beleggen. Maar welke broker is het beste voor jou? In dit artikel maken we een vergelijking tussen DEGIRO en BUX Zero.

SAMENVATTING: BUX Zero is een broker die zich vooral richt op jongeren die willen beginnen met beleggen. Ze hebben lage tarieven of bieden je zelfs de mogelijkheid om commissievrij te beleggen. Hier tegenover staat wel dat ze een beperkt productaanbod hebben en je verplicht alles via de app moet regelen. DEGIRO is een broker die zich richt op beleggers in het algemeen. Ze hebben lage tarieven vergelijken met andere grote brokers. Het aanbod is uitgebreider dan bij BUX Zero en bij grotere bedragen wordt DEGIRO ook interessanter.

Beleggen is zeer populair geworden de laatste tijd. Vorig jaar, tijdens de corona crisis, hadden veel mensen tijd en geld over omdat ze niet op vakantie konden en het niet uit konden geven in winkels en de horeca. Hét moment om te beginnen met beleggen!

Beginnen met Beleggen

Het is belangrijk dat je een goede start maakt wanneer je gaat beleggen. Het kiezen van de juiste broker is daar een onderdeel van. Door de juiste broker te kiezen kun je namelijk kopen wat je wilt kopen en zonder teveel kosten te maken. De reden dat je wilt beleggen is natuurlijk dat je vermogen wilt opbouwen (op de lange termijn). Je vermogen groeit door een goed rendement te maken op je investeringen. Maar ook door te zorgen dat je de kosten laag houd, want (transactie)kosten gaan ten koste van je rendement.

Daarom gaan we nu DEGIRO en BUX Zero vergelijken met elkaar om te zien waar de overeenkomsten en de verschillen zitten. Zo hoop ik je te helpen kiezen om te zien of DEGIRO of juist BUX Zero de beste broker voor jou is.

TIP: BUX Zero heeft op moment van schrijven een actie waarbij je een gratis aandeel ontvangt als je een account opent en je eerste storting doet. Dat betekent dat je een aandeel met een waarde tot wel 200 euro gratis kunt ontvangen! Klik hier om naar BUX Zero te gaan en een account te openen.

Tarieven

Zoals ik eerder al schreef wil je het rendement optimaliseren. Dat kan door de juiste aandelen te kiezen, maar waar je meer grip op hebt is door de kosten van je investeringen en beleggingen laag te houden. Laten we daarom ten eerste kijken naar de tarieven van zowel DEGIRO als BUX Zero.

Tarieven BUX Zero

Tarieven BUX Zero (Juni 2021)

Tarieven BUX Zero (Juni 2021)

We zien BUX Zero veel reclame maken waarbij ze continu het 'commissievrij beleggen' promoten. Het is namelijk mogelijk om via BUX Zero aandelen te kopen zonder transactiekosten te betalen. We zien in het overzicht dat dat mogelijk is voor alle Amerikaanse aandelen, maar ook voor Europese aandelen en ETF's wanneer je kiest voor een 'zero order'. BUX omschrijft dit als volgt:

Zero orders worden aan het eind van de handelsdag uitgevoerd, tussen 4 en 5 uur ‘s middags. Dus wanneer je na 4 uur ‘s middag een order inlegt, dan wordt deze pas de volgende dag uitgevoerd.

Het is dus mogelijk om commissievrij te beleggen, maar je hebt dan geen controle over het moment van aankoop (of verkoop). Het kan dus voorkomen dat tussen het moment dat jij de order inlegt en deze wordt uitgevoerd aan het einde van de middag, dat de koers van het aandeel is verandert en je daardoor tegen een andere koers je aankoop of verkoop doet.

Wanneer je wel die controle over het moment van aankoop en/of de koers wilt kun je kiezen voor een marktorder of limietorder. Hiervoor zijn de kosten 1 euro per order. Dit geldt niet voor Amerikaanse aandelen, dat is ook gratis voor deze type orders.

Ben je iemand die vooral wil beleggen in ETF's, dan is dat ook mogelijk via BUX Zero. Hiervoor gelden dezelfde tarieven als de Europese aandelen, maar je hebt ook de mogelijkheid om een beleggingsplan te maken. Hiermee kun je vooraf instellen wat en hoeveel je iedere maand wilt investeren en vervolgens voert BUX dit voor je uit. Ook voor dit type order rekenen ze 1 euro aan kosten.

Tot nu toe zijn orders voor Amerikaanse aandelen dus gratis en worden er geen transactiekosten gerekend. Maar er is wel een andere soort kosten van toepassing op deze aandelen, namelijk de valutakosten. Deze bedragen 0,25% bij BUX Zero en liggen daarmee hoger dan de 0,10% die DEGIRO rekent.

Tarieven DEGIRO

Tarieven DEGIRO (Juni 2021)

Tarieven DEGIRO (Juni 2021)

DEGIRO is geen broker die 'commissievrij beleggen' promoot. Zij rekenen in bijna alle gevallen kosten voor een transactie, maar deze zijn vaak stukken lager dan bij de concurrentie. DEGIRO spreekt dan ook van 'Beleg tegen ongelooflijk lage tarieven'.

DEGIRO biedt vele aandelen uit vele landen aan. Waar BUX Zero alle Europese aandelen in een enkele categorie plaatst, maakt DEGIRO verschil in tarieven tussen beurzen. Zo is er bij Nederlandse aandelen sprake van een starttarief van 2 euro en wordt dit verhoogt met 0,03% van je inleg. Dit betekent dat wanneer je voor 100 euro aan Nederlandse aandelen koopt de transactiekosten 2,03 euro bedragen (2 euro + (0,03% x 100 euro).

Voor andere Europese aandelen verschillen de tarieven per beurs. Voor Belgische aandelen geldt ook een starttarief van 2 euro. Voor Duitse aandelen is dit afhankelijk van welke Duitse beurs, maar hier varieert het van 2 euro tot 7,50 euro als starttarief.

Voor Amerikaanse aandelen rekent DEGIRO standaard 50 eurocent en wordt dit verhoogt met 0,004 dollarcent per aandeel. Dit maakt Amerikaanse aandelen erg interessant. Daar moeten echter nog wel de valutakosten bij worden gerekend. Deze bedragen 0,10% over het orderbedrag. Dus 100 euro beleggen in bijvoorbeeld Apple kost je in totaal 0,61 eurocent (50 eurocent + (1 x 0,004$) + (0,10% x 100 euro)

Gaan we kijken naar ETF's, of trackers zoals ze ook vaak worden genoemd, dan zien we dat het mogelijk is om deze gratis te kopen (of verkopen). DEGIRO heeft namelijk de Kernselectie. Dit is een selectie van 200 ETF's die je gratis kunt kopen (met een paar eenvoudige voorwaarden). Di maakt het zeer aantrekkelijk als je wilt beginnen met beleggen om voor DEGIRO Kernselectie te kiezen. Maar behalve de 200 ETF's in de Kernselectie van DEGIRO biedt DEGIRO ook nog veel andere ETF's aan. Hiervoor gelden de tarieven van de beurzen waaraan deze ETF's genoteerd zijn.

Tenslotte hanteert DEGIRO ook nog beurskosten. Voor de Amsterdamse AEX zijn deze gratis, maar koop je een aandeel genoteerd aan een andere beurs dan betaal je hier 2.50 euro per jaar voor. Per beurs. Dus heb je 5 verschillende aandelen die genoteerd staan aan de Nasdaq, dan betaal je eenmalig 2,50 euro per jaar. (Let er wel op dat een land meerdere beurzen kan hebben. Zo heeft Amerika bijvoorbeeld de New York Stock Exchange, Nasdaq en Dow Jones Index).

Tarieven conclusie

Als je alleen naar de tarieven kijkt is BUX Zero goedkoper dan DEGIRO. Dit is zeker het geval wanneer je wilt beginnen met beleggen en je inleg nog laag is. Het platform van BUX Zero is gericht op jonge, beginnende beleggers en daarvoor is het dan ook het meest interessant. Heb je grotere bedragen te beleggen, of wil je vooral investeren in ETF's en wil je daarin een ruimere keuze hebben, dan is DEGIRO een broker die waarschijnlijk beter bij je past.

Productaanbod

Hoewel kosten belangrijk zijn, zeker op de lange termijn, is het ook belangrijk om te kijken naar het productaanbod. Want je kunt wel heel lage kosten hebben, als de broker niet het product aanbied waar jij naar opzoek bent dan heb je niets aan die voordelige kosten.

Productaanbod BUX Zero

BUX Zero richt zich zoals gezegd op jongeren die willen beginnen met beleggen. Hierdoor hebben zij een aanbod van aandelen en ETF's dat beperkt is, maar wel voldoende is voor deze beginnende beleggers.

BUX Zero biedt op dit moment aandelen uit Amerika en vijf Europese landen aan. De Amerikaanse aandelen van de meeste grote bedrijven zijn beschikbaar, maar niet alle aandelen die in Amerika genoteerd staan. Voor Europe hebben ze vijf landen geselecteerd waar je de aandelen van kunt kopen. Dit zijn Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

Kijken we naar de ETF's van BUX Zero dan zien we een zeer beperkt aanbod van 34 ETF's. Hierin zit niet de zeer populaire ETF VWRL van Vanguard. Maar er is wel een soortgelijke ETF van een andere aanbieder. De SP500 ETF van Vanguard (VUSA) is wel beschikbaar via BUX Zero.

Productaanbod DEGIRO

Behalve dat we konden zien aan de tarieven dat DEGIRO zich meer op de fanatieke, professionele belegger richt zien we dat ook aan het productaanbod. Dat is vele malen uitgebreider dan bij BUX Zero. Niet alleen biedt DEGIRO ook opties, futures en andere producten aan, ook de hoeveelheid aandelen en ETF's is zeer uitgebreid.

DEGIRO biedt namelijk aandelen aan die genoteerd staan aan 50 beurzen in 30 landen. Hierdoor heb je veel meer keuze en is de kans dat het aandeel beschikbaar is via DEGIRO heel erg groot.

Als we kijken naar het aanbod van ETF's dan zijn er al 200 trackers aanwezig in DEGIRO Kernselectie. Deze kunnen we dus gratis kopen onder de juiste voorwaarden. In DEGIRO Kernselectie vinden we onder andere de ETF VWRL van Vanguard. Maar ook de VUSA van Vanguard is hierin aanwezig. En sinds de laatste update van de Kernselectie zitten er ook veel ETF's van populaire sectoren in, zoals sectoren rondom elektrisch rijden, kunstmatige intelligentie en duurzame energie. Maar buiten de Kernselectie zijn er nog veel meer ETF's beschikbaar via DEGIRO.

Productaanbod conclusie

Kijken we naar het productaanbod dan is dat vele malen groter en uitgebreider bij DEGIRO dan bij BUX Zero. Dat maakt het interessanter voor degene die meer met beleggen bezig (willen) zijn.

Gebruiksgemak

Nu we de tarieven en het productaanbod hebben bekeken, gaan we kijken naar het gebruiksgemak. Hoe makkelijk zijn de website en de app en wat kunnen we er allemaal mee? Want als je (maandelijks) wilt beleggen dan is het wel fijn dat het overzichtelijk is, je de producten makkelijk kunt vinden en je ook een goed inzicht kunt krijgen in de ontwikkeling van je portfolio.

Website BUX Zero

Website BUX Zero (Juni 2021)

Website BUX Zero (Juni 2021)

De website van BUX Zero is zeer overzichtelijk en modern. Je kunt gemakkelijk alle informatie vinden waar je als potentiële klant naar opzoek bent. En daar is de website ook vooral op gericht, het is een echte marketingtool. Het is namelijk niet mogelijk om in te loggen bij BUX Zero via de website. Al je beleggingen moet je namelijk doen via de app van BUX Zero. Je vind er wel een kennisbank en een community waar je informatie over beleggen en aandelen vandaan kunt halen, maar omdat dit nog relatief nieuw is, is dit nog niet heel uitgebreid.

App BUX Zero

BUX Zero is een platform voor beginnende beleggers en alles moet dus via de app verlopen. De app is eenvoudig van opzet. Dat is wel zo fijn voor degene die net beginnen met beleggen, maar als je meer actief ermee bezig wilt zijn en op zoek bent naar meer informatie over je aandelen zul je die niet vinden in de app.

Het is wel zeer eenvoudig om aandelen te vinden. Je kunt er naar zoeken natuurlijk, maar ook via het tabblad 'Discover' kun je snel aandelen vinden. Deze zijn ingedeeld per land, maar je ziet er ook de stijgers en dalers staan. Daarnaast is er een overzicht van verschillende sectoren. Je kunt op die manier de sector aanklikken en zien welke aandelen er in die sector actief zijn, wat een leuke en eenvoudige manier is om ook nieuwe aandelen te ontdekken in een sector waar je interesse ligt.

Website DEGIRO

Website DEGIRO (Juni 2021)

Website DEGIRO (Juni 2021)

De website van DEGIRO is ook zeer overzichtelijk. Via het menu kun je snel veel relevante informatie vinden zoals hoe het platform werkt, wat de tarieven zijn en op welke beurzen je kunt handelen. Daarnaast heeft ook DEGIRO een kennisbank waar je veel kunt leren over beleggen.

DEGIRO Portfolio

DEGIRO Portfolio

Maar behalve dat de website alleen als marketingtool gebruikt wordt, zoals BUX Zero, is het bij DEGIRO wél mogelijk om je beleggingen te beheren via de website. Hierdoor zie je meer informatie (omdat je vaak met een groter scherm werkt dan bij de app) en is het ook eenvoudig om veel gegevens te downloaden. Op deze manier krijg je sneller een beter overzicht in je portfolio.

App DEGIRO

Maar natuurlijk heeft ook DEGIRO een app waarmee je jouw beleggingen kunt beheren. De app oogt iets minder minimalistisch dan de app van BUX Zero, maar hierdoor heb je wel meer informatie tot je beschikking. Daarnaast kun je veel informatie vinden over de aandelen, inclusief financiële gegevens zoals omzet, winst en financiële ratio's.

Gebruiksgemak conclusie

Ook in dit onderdeel zien we dat BUX Zero zich op jongeren richt die willen beginnen met beleggen. Het beheren van je beleggingen is alleen via de app mogelijk en de informatie die daarin zichtbaar is, is beperkt tot het broodnodige. Bij DEGIRO kun je zowel via de website als via de app je beleggingen beheren. Hierbij heb je ook meer informatie tot je beschikking waardoor je een beter beeld krijgt van je portfolio, of van een aandeel dat je mogelijk wilt gaan toevoegen aan je portfolio.

Samenvatting DEGIRO vs BUX Zero

DEGIRO en BUX Zero zijn twee bekende Nederlandse brokers die zich richten op andere doelgroepen van beleggers. DEGIRO richt zich op de beleggers die hier actief mee bezig willen zijn en vergelijkt zich vooral met de grootbanken. BUX Zero is een relatief nieuwe aanbieder die zich richt op jongeren die willen beginnen met beleggen.

Het verschil van doelgroep is duidelijk zichtbaar in de producten die ze aanbieden. BUX Zero heeft een beperkter aanbod en kan mede daardoor commissievrij beleggen aanbieden. Ook de tarieven voor de andere ordertypes zijn lager dan bij DEGIRO, waarbij Amerikaanse aandelen vooral interessant zijn bij een kleinere inleg. DEGIRO heeft een veel uitgebreider aanbod waarbij de klant meer keuze heeft uit aandelen en ETF's. Met DEGIRO Kernselectie is het daarnaast mogelijk om gratis ETF's te kopen, wat ook erg interessant is voor beginnende beleggers.

Meer informatie en account openen

Ben je na het lezen van dit artikel op zoek naar meer informatie over een van deze brokers, dan kun je daarvoor het beste naar de website van DEGIRO of BUX Zero gaan. Hier kun je alle informatie nog eens rustig teruglezen en is het uiteraard ook mogelijk om een account te openen zodat je kunt beginnen met beleggen.

TIP: BUX Zero heeft op moment van schrijven een actie waarbij je een gratis aandeel ontvangt als je een account opent en je eerste storting doet. Dat betekent dat je een aandeel met een waarde tot wel 200 euro gratis kunt ontvangen! Klik hier om naar BUX Zero te gaan en een account te openen.