Beginnen met Crypto - 8 Vragen en Antwoorden (2022)

Geschreven door: Ruud 10 minuten leestijd

Zit je er aan te denken om te beginnen met crypto? Maar heb je nog wat vragen die je weerhouden echt te starten? In dit artikel help je ik je door 8 veelgestelde vragen te beantwoorden. Dit zijn vragen die ik zelf had toen ik ging investeren in crypto of die ik vaak krijg vanuit volgers en abonnees.

Voordat je begint...

Het is heel belangrijk om te beseffen waarom je wilt beginnen met crypto kopen. Waarschijnlijk hoor je veel mensen in je omgeving over crypto praten of lees je dat sommige heel veel geld in een korte tijd hebben verdient. Maar besef je dan ook dat crypto gepaard gaat met heel veel risico. Koersen kunnen heel snel verdubbelen, maar ook heel snel halveren!

Volg dezelfde stappen als wanneer je gaat beginnen met beleggen. Dat wil zeggen, gebruik geld dat je kunt missen. Begin met kleine bedragen en stop er niet al je spaargeld in. Lees je in in de onderwerpen en naarmate je kennis groeit, kun je ook je inleg laten groeien. Want je moet je bewust blijven van de risico's!
Verschillende coins van cryptocurrencies

Verschillende coins van cryptocurrencies

1 - Nu het juiste moment om crypto te kopen?

Dit is misschien wel de vraag die ik het meeste voorbij zie komen. Helaas kan ik je hier geen direct antwoord op geven. Dit komt omdat ik geen expert ben op het gebied van crypto. Ik bezit het wel en ik lees over het onderwerp, maar ik ben er niet de hele dag mee bezig. Ik investeer voor mijn toekomst, en crypto is daar een onderdeel van.

Daarnaast kan ik de vraag niet direct beantwoorden omdat ik niet weet wanneer je dit leest, en omdat ik niet weet over welke crypto je praat. De gehele crypto markt heeft te maken met cyclussen. Dus om de zoveel tijd draait het sentiment en zie je koersen stijgen en dalen. Maar er zijn inmiddels ook meer dan 17.500 verschillende cryptocurrencies. Je hebt enkele grote, bekende coins zoals Bitcoin of Ethereum die kunnen stijgen, terwijl juist de klein coins (altcoins) dalen op hetzelfde moment.

Ga vooral zelf op onderzoek uit naar een specifieke coin en lees het laatste nieuws. Haal je informatie uit verschillende bronnen en bekijk of zij een (financieel) voordeel hebben bij wat ze zeggen.

2- Hoeveel geld heb je nodig om crypto te kopen?

Een groot voordeel van crypto is dat je niet veel geld nodig hebt om te beginnen. Bij aandelen moet je een heel aandeel kopen, al komen er ook steeds meer aanbieders van fractioneel beleggen, maar bij crypto hoef je geen hele coin te kopen. Crypto is zo ontworpen dat je een fractie van een coin kunt kopen, en dus al kunt beginnen met crypto met weinig geld.

Koers Bitcoin (BTC) in dollars op 14 febr. 2022

Koers Bitcoin (BTC) in dollars op 14 febr. 2022

Bitcoin (BTC) staat op het moment van schrijven op een koers van $42.655,05. Maar je hoeft dus geen hele bitcoin te kopen, gelukkig. Je kunt ook al beginnen met 10 of 25 euro, wat betekent dat je uiteindelijk 0,000... bitcoin zult bezitten.

3 - Welke crypto kopen?

Net zoals bij aandelen heb je bij cryptocurrencies de keuze uit heel veel verschillende soorten. Zoals ik al eerder vermeldde, zijn er op dit moment meer dan 17.500 verschillende cryptocurrencies.

Overzicht cryptocurrencies op CoinMarketCap

Overzicht cryptocurrencies op CoinMarketCap

Op CoinMarketCap.com zien we een overzicht van heel veel van deze coins. In een tabel zien we de naam, de koer en het volume van iedere crypto. We zien bovenaan de bekende coins staan zoals Bitcoin en Ethereum. We zien hier een grote marktwaarde (marketcap) en een hoog volume, wat betekent dat er veel gehandeld wordt in deze coins.

Maar hoe verder je naar beneden gaat, hoe kleiner de bedragen worden. Heel veel van deze kleine altcoins hebben weinig waarde of volume. Daarom zou ik als beginner altijd kijken naar de top 10 of top 20, omdat hier meer informatie over te vinden is en deze vaak stabieler zijn dan de kleine coins.

Want als je crypto gaat kopen, wil je ervoor zorgen dat je van te voren goed onderzoek hebt gedaan. Iedere coin heeft (als het goed is) een whitepaper. Dit is een geschreven plan achter de coin waarin de werking en het idee voor een bepaalde oplossing worden uitgelegd. Vaak gaat dit gepaard met een roadmap met een introductie van het team. De roadmap is een planning van wat het team wil bereiken, op welke momenten dit gepland staat en wie helpt om deze doelen te bereiken.

4 - Waar crypto kopen?

Als je na jouw onderzoek een geschikte coin hebt gevonden, wil je investeren in die coin. Maar waar kun je cryptocurrencies kopen? Je moet een plek vinden waar je crypto kunt kopen, maar dit zal niet lukken via de bekende kanalen. Je kunt geen crypto kopen via je bank, via een broker als DEGIRO. Je moet opzoek gaan naar een cryptobroker of exchange om crypto te kopen.

Ik heb op mijn website een overzicht staan van verschillende aanbieders die ik aanraad en/of zelf gebruik. Klik hier om het overzicht te bekijken.

Crypto kopen via BITVAVO

Bitvavo is een Nederlandse aanbieder met zeer aantrekkelijke tarieven. Ze bieden inmiddels meer dan 150 cryptocurrencies aan die je eenvoudig kunt kopen via hun platform. Je kunt hierbij betalen met onder andere iDeal en Bancontact. De website en app zijn overzichtelijk en eenvoudig in gebruik.

Bitvavo heeft ook een actie waarbij je de eerste 1000 euro zonder kosten kunt handelen. Klik hier om gebruik te maken van deze welkomstbonus bij Bitvavo.

Crypto kopen via BINANCE

Binance is een grote, zo niet de grootste, exchange voor cryptocurrencies. Deze buitenlandse aanbieder heeft een zeer uitgebreid aanbod van cryptocurrencies. Klik hier om naar de website van Binance te gaan.

Crypto kopen via CoinMerce

CoinMerce is een Nederlandse aanbieder met een zeer uitgebreid aanbod van inmiddels meer dan 170 verschillende cryptocurrencies. De kosten zijn wat hoger, maar het kan juist interessant zijn vanwege het grotere aanbod van altcoins.

CoinMerce heeft een actie waarbij je 10 euro gratis ontvangt (bij een eerste storting vanaf 100 euro). Klik hier om gebruik te maken van de actie van CoinMerce.

Crypto coins op een portemonnee

Crypto coins op een portemonnee

5 - Hoe kan je geld verdienen met crypto?

Net zoals bij aandelen kun je bij crypto op twee manieren geld verdienen: door de koersstijging en door staking. Een derde manier is mining, maar dat is niet interessant of mogelijk met kleine bedragen, dus dat laat ik buiten beschouwing in dit artikel.

Koersstijging

Dit is de meest logische vorm van geld verdienen met crypto. Je koopt een bepaalde coin op een bepaalde prijs omdat je denkt dat deze in de toekomst meer waard zal zijn. Als dat inderdaad het geval is, en je besluit om die coin te verkopen, dan heb je een winst gemaakt omdat je de coin tegen een hoger bedrag hebt verkocht dan dat je hem kocht.

Hierbij is het dus belangrijk om goed onderzoek te doen naar de coin en het team, omdat je een inschatting moet maken voor de toekomst. Je kunt hierbij kijken naar de zeer lange termijn, maar kunt ook regelmatig traden bij volatiliteit in de koers van de cryptocurrencie.

Staking

Een mogelijkheid die je steeds vakers ziet is staking. Staking kun je het beste vergelijken met rente op je spaarrekening. Wanneer jij een bepaalde hoeveelheid crypto bezit van een coin die staking aanbied, en deze voor langere tijd vasthoudt, kun je hiervoor een vergoeding ontvangen.

Deze vergoeding wordt uitgekeerd omdat jij helpt het systeem werkende te houden. Percentages liggen hoger dan op je spaarrekening, en je kunt dan bij staking ook een rendement van verwachten van 0,49% (Chainlink) tot 6,10% (Tether). Nadeel hiervan is dat je de coins lange tijd moet bezitten en vaak moet aanhouden op een exchange zoals Bitvavo.

6- Wanneer crypto verkopen?

Het antwoord op de vraag wanneer je jouw crypto moet verkopen kun je vergelijken met de eerste vraag in dit artikel over wanneer je crypto moet kopen. Dat is vooral afhankelijk van welke cryptocurrency je bedoelt en op welk moment je de vraag stelt. Daarnaast is jouw verkoopmoment voor een bepaalde coin anders dan mijn verkoopmoment, en dus vooral erg persoonlijk.

Maak een plan

Net zoals bij elke investering die je doet, is het belangrijk om ook bij cryptocurrencies een plan te maken. Denk na over wat je in crypto wilt investeren. Maar schrijf ook op in welke cryptocurrency je wilt investeren en vooral waarom je dat wilt doen. Dit is later makkelijker om een verkoopmoment te bepalen, omdat je dan sneller zonder emotie kunt handelen als je je originele plan erbij pakt. Maar je kunt in je plan ook al vrij specifiek een verkoopmoment opschrijven, of je kunt het breed houden door te zeggen dat je het jaren wilt vasthouden of mogelijk winst gaat nemen op de korte termijn bij een stijging van een bepaald percentage.

Winst nemen

Zeker bij crypto is het niet onverstandig om af en toe winst te nemen. Ondanks dat Bitcoin al 12 jaar bestaat is de markt nog vrij jong en volatiel, wat betekent dat koersen heel erg kunnen schommelen en kleine gebeurtenissen grote impact kunnen hebben.

Durf daarom ook af en toe winst te nemen, zeker op momenten dat een koers in korte tijd is verdubbelt. Er is namelijk geen garantie dat hij nog een keer gaat verdubbelen. Natuurlijk is die kans er wel, maar zeker wanneer het om grote bedragen gaat die een enorme invloed kunnen hebben op je leven is het verstandig om na te denken over winstnemen.

We hebben allemaal vertrouwen in de toekomst, maar we moeten ook niet alles blijven uitstellen naar de toekomst toe zonder er nu van te genieten.

7 - Wat zijn de risico's van crypto?

Wat je niet zo vaak zult horen, is dat er bij crypto ook grote risico's aan verbonden zijn. Zeker omdat het nog geen volwassen markt is.

Aandelenbeurzen gaan soms ook met de helft onderuit, maar dat is in tijden van grote, wereldwijde crisis. En deze halvering is verdeeld over een langer periode. Bij cryptocurrencies kan je soms wel de helft van de koers verliezen op één dag. Deze vorm van beleggen is dus erg volatiel en risicvol. Zelfs de grote, bekende coins zoals Bitcoin en Ethereum zien regelmatig nog koersdalingen (of koersstijgingen) van 20% per dag.

Behalve dat deze koersschommelingen optreden, is er ook een risico van hoe je hier mee omgaat. Dit heeft te maken met jouw emotie. Er is een groot verschil tussen lezen over een koersdaling van 30% op een dag, of het meemaken ervan omdat je geld in die coin geinvesteerd hebt. Als je zonder goede voorbereiding en plan begonnen bent met crypto zou het kunnen dat je in paniek raakt en beslissingen neemt op basis van emotie, waardoor je grote verliezen meemaakt.

En zo zijn er nog veel meer risico's die ik helaas niet allemaal kan benoemen in dit artikel. Ik wil wel afsluiten met het feit dat kleine gebeurtenissen, of slechts enkele personen, heel veel effect hebben op koersen van cryptocurrencies. We zagen het afgelopen jaar regelmatig met Elon Musk die met zijn tweets enorme impact heeft op Bitcoin en Dogecoin.

Daarnaast is er geen of weinig toezicht vanuit de overheid en zijn regels vaak nog niet van toepassing. Dit betekent dat je ook geen zekerheden hebt als het misgaat, zoals je die misschien wel hebt bij banken of brokers in Nederland en Europa.

8 - Belasting betalen over crypto?

Crypto wordt door de Belastingdienst hetzelfde behandelt als spaargeld en aandelen. Het is een vorm van vermogen en valt dus onder de vermogensbelasting (box 3).

Dit betekent dat je belasting betaald over de waarde van jouw cryptocurrencies op 1 januari. Hoeveel belasting dat is, is afhankelijk van de waarde van jouw vermogen.

Belasting over crypto - Vermogensbelasting (Box 3)

Belasting over crypto - Vermogensbelasting (Box 3)

Een vermogen tot 50.000 euro is heffingsvrij, en dus vrijgesteld van de vermogensbelasting. Voor fiscaal partners wordt dit verdubbeld naar 100.000 euro voor 2 personen.

Maar stel jij hebt 30.000 euro spaargeld, 30.000 euro beleggingen en 10.000 euro crypto, waarmee je totale vermogen op 70.000 euro uitkomt. Dan betekent dat je hiervoor moet gaan rekenen met een percentage van 4,366%. Dit geld tot vermogens tot 962.351 euro, want daarboven geldt een percentage van 5,53%.

Maar dit zijn -gelukkig- niet de belastingpercentages. Je betaald 31% vermogensbelasting over die 4,366% in het geval van 70.000 euro vermogen. Dus over jouw vermogen, minus het heffingsvrije deel, betaal je dan maar  1,35% belasting.

Deze bedragen moet je zelf aangeven tijdens belastingaangifte. Mogelijk staan deze al ingevuld wanneer je gebruik maakt van Nederlandse aanbieder, maar anders moet je ze zelf invullen. Staan er al bedragen ingevuld? Controleer deze dan altijd goed!


Daarmee zijn 8 veelgestelde vragen over crypto kopen beantwoord. Hopelijk heb je de antwoorden gevonden op de vragen die had. Op mijn Youtube kanaal of op dit blog deel ik meer informatie over andere beleggen in aandelen en crypto.

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van affiliate links naar Bitvavo. Wanneer je een account opent via deze links ontvang ik een kleine vergoeding, terwijl het jou niets kost. Op deze manier kun je jouw waardering laten blijken voor dit artikel, en kan ik content blijven maken in de toekomst. Bedankt!