Arm vs Rijk: 3 grote verschillen

Geschreven door: Ruud 10 minuten leestijd

In dit artikel wil ik gaan kijken naar grote verschillen tussen arm en rijk en hoe het komt dat juist arme mensen willen laten lijken alsof zij rijk zijn terwijl rijke mensen niet willen laten zien dat ze vermogend zijn. Dit komt vaak omdat rijke mensen geld investeren in de toekomst en dus geld uitgeven aan bezittingen, terwijl arme mensen hun geld uitgeven aan verplichtingen. In dit artikel behandel ik drie verschillen in uitgaven en laat ik zien dat zelfs met het inkomen dat je nu hebt je ervoor kunt zorgen dat jij later bij de rijke kant kunt horen.

Kijk jij liever een video dan dat je leest? Dit artikel wordt ook behandeld in de video onderaan deze pagina!

In mijn artikelen en video’s geef ik vaak als advies om 10% van je inkomen te investeren in je toekomst. Dit kan zijn in spaargeld, aandelen, obligaties of door je hypotheek extra af te lossen. Het is natuurlijk altijd beter als dit percentage toeneemt en je maandelijks meer geld investeert. Veel mensen zullen denken dat dit onmogelijk is en dat hun inkomen het nu niet toelaat om te investeren in de toekomst. Zij hebben nu zoveel uitgaven dat ze geen 10% overhouden elke maand. In dit artikel behandel ik drie grote verschillen in uitgaven en laat ik zien hoe jij ervoor kunt zorgen dat je ook met het inkomen dat je nu hebt toch vermogen op kunt bouwen. Vermogen heeft namelijk veel meer te maken met je uitgavenpatroon dan met je inkomen. Daarbij komen de termen bezitting en verplichting uitgebreid aan bod.

Auto

De auto is in Nederland, Europa en eigenlijk in de hele wereld vooral een statussymbool. Met je auto wil je aan de mensen om je heen laten zien hoe goed het met je gaat. Als je een nieuwe baan hebt of een eigen bedrijf wil je ervoor zorgen dat je een mooie, dure, nieuwe auto rijdt om te laten zien dat jij een mooi inkomen hebt en dus het geld hebt om zo’n auto te kopen.

Er zijn mensen bij die hun auto kopen en zij moeten dan ineens een groot bedrag uitgeven. Daarom kopen tegenwoordig veel mensen hun nieuwe auto op afbetaling, beter bekend als leasen. Dit zorgt ervoor dat een groot gedeelte van je inkomen maandelijks opgaat aan de kosten van je auto. Kijken we naar verschillende veel verkochte modellen zoals de Volkswagen Polo of Golf, dan zien we dat je al snel 300 tot 400 euro per maand kwijt bent als je kiest voor private-lease. En dit loopt al snel op naar 600 euro als je kiest voor een Passat of Audi A4.

Screenshot van de private-lease modellen van Volkswagen | volkswagen.nl

Screenshot van de private-lease modellen van Volkswagen | volkswagen.nl

Het maakt daarbij niet uit of je een auto koopt of een auto via private-lease koopt, op het moment dat je hem gekocht hebt krijg je direct te maken met de afschrijving. Auto’s hebben in de eerste 5 jaar te maken met zo’n 60% afschrijving ten opzichte van de nieuwwaarde. Alleen door deze afschrijving kun je een privé auto geen goede investering noemen. Wil je de auto na een tijdje verkopen dan heb je al direct te maken met een enorme waardevermindering. Heb je de auto geleased dan ben je verplicht om de hele looptijd maandelijks je leasebedrag te betalen. Het kan zomaar zijn dat je afschrijving van de waarde van je auto harder gaat dan het afbetalen van je leasebedrag waardoor je met een restschuld blijft zitten op het moment dat je onder je leasecontract uit wilt komen. Ook zul je bij een leasecontract dan een boete ontvangen omdat je een betalingsverplichting bent aangegaan voor vaak 2 tot 5 jaar. Om die redenen kun je dus zeggen dat een auto geen bezit is maar juist een verplichting, omdat je iedere maand verplicht bent geld te betalen.

Afschrijving personenauto’s | BusinessInsider

Afschrijving personenauto’s | BusinessInsider

Behalve de kosten van de autolease heb je ook nog te maken met veel bijkomende kosten. Denk hierbij aan wegenbelasting, verzekering, brandstof en onderhoud. Hierdoor kan het zomaar zijn dat een auto die je 500 euro in de maand kost aan autolease ook nog te maken heeft met 500 euro bijkomende kosten waardoor de auto je dus 1000 euro per maand kost.

Wat doen rijken anders bij een auto?

Ten eerste zullen rijken mensen vaak een auto tweedehands kopen. Op die manier zorg je ervoor dat iemand anders de afschrijving betaald. Een auto van een paar jaar oud kopen is een prima optie want tegenwoordig zijn auto’s die 4 of 5 jaar oud zijn nog in prima staat. Je zult merken dat je dan nog ongeveer de helft van de nieuwwaarde betaald terwijl de auto nog perfect te gebruiken is. Je hebt natuurlijk bij een oudere auto te maken met meer extra kosten door onderhoud. Maar deze kosten wegen niet op tegen de maandelijkse kosten van een auto leasen. Had je eerst een leaseauto van 500 euro per maand en reken je nu 100 euro in de maand aan extra onderhoudskosten voor je tweedehands auto dan zul je zien dat je op deze manier al snel 400 euro per maand bespaart.

Natuurlijk zijn er ook rijke mensen die wel een nieuwe auto kopen. Dit zijn de echt rijke mensen die zich niet druk hoeven te maken over afschrijving en waardeverlies. Vaak zullen zij echter de auto wel een lange tijd blijven rijden, langer dan de gemiddelde persoon. Ik ken verschillende miljonairs die een auto rijden tot deze een jaar of 15 is en de onderhoudskosten te hoog worden ten opzichte van de waarde van de auto. Pas op dat moment kopen zijn een nieuwe, of tweedehands, auto aan en rijden deze weer zolang totdat de auto bijna op is. Op die manier kun je de kosten en en waardevermindering verdelen over ongeveer 15 jaar waardoor de kosten per jaar veel lager uitvallen dan wanneer je hem telkens na 3 of 5 jaar inruilt.

Huis

Het huis is de tweede categorie waar veel mensen dure fouten maken. Ten eerste willen mensen een huis kopen dat aan al hun eisen voldoet en baseren ze zich op het bedrag dat ze maximaal kunnen lenen bij de bank. Hierdoor kies je voor een huis dat misschien wel meer biedt dan je nodig hebt en ben je verplicht hier toch elke maand voor te betalen.

Als mensen eenmaal een huis op het oog hebben en een bezichtiging hebben gehad willen ze het vaak per sé kopen. Zeker in de huidige tijd (2019) wordt vaak direct de vraagprijs geboden, of zelfs nog meer, en betaal je dus teveel voor het huis. Vaak zijn de huizen nog te groot voor de mensen. Jonge mensen kopen een huis met diverse kinderkamers in gedachten, een extra garage voor de spullen en een grote zolder. Het nadeel hiervan is dat je al die extra ruimte moet opruimen, verwarmen en dat je ervoor betaald op het moment dat je het huis koopt en de WOZ-waarde van je huis is hoger waardoor je gemeentelijke belastingen jaarlijks hoger uitvallen.

Als laatste kopen mensen vaak een huis met de gedachte dat dit het huis is waar ze altijd blijven wonen. Gemiddeld blijven mensen ongeveer 7 jaar in een huis wonen. Laten we het afronden naar elke 10 jaar dan zullen mensen dus minstens 4 of 5 keer in hun leven verhuizen. Aangezien ze denken hier de rest van hun leven te blijven wonen verbouwen ze alles om het naar hun smaak in te richten. Ik zie dit vaak gebeuren bij nieuwbouwhuizen waar jonge mensen gaan wonen en waarbij ze soms wel 20.000 tot 30.000 euro uitgeven aan een keuken, de tuin inrichten en ook de badkamer van alle luxe voorzien. Dit terwijl ze vaak binnen 10 jaar weer verhuizen omdat hun woonwensen verandert zijn en daarop verliezen ze dan veel waarde. Een huis met een dure keuken is namelijk niet per sé meer waard dan een huis met een goedkope keuken, het gaat er vooral om dat er een keuken inzit. Pas op het moment dat een huis geen keuken heeft zal de prijs dalen.

Wat doen rijken anders bij een huis?

Ten eerste zullen rijke mensen niet de vraagprijs betalen voor een huis. Ze zorgen ervoor dat ze een goede positie innemen om te onderhandelen. Dit kan door ervoor te zorgen dat je niet laat blijken hoe graag je het huis wilt of door informatie over de verkopende partij in te winnen (moeten ze het huis kwijt door een echtscheiding bijvoorbeeld?). Daarnaast koop je een huis op de momenten dat er genoeg aanbod is. Op dit moment is er schaarste op de huizenmarkt waardoor huizen boven hun vraagprijs worden verkocht. Rijke mensen wachten soms enkele jaren totdat juist het aanbod van huizen groter is dan de vraag waardoor ze beter kunnen onderhandelen over de prijs en dus minder dan de vraagprijs betalen.

Daarnaast zorgen rijken ervoor dat ze een huis kopen dat aan hun wensen voldoet, zonder al te veel overdreven luxe en ruimte. Tevens zorgen ze ervoor dat ze niet teveel geld investeren in verbouwingen omdat ze zich beseffen dat je waarschijnlijk binnen 10 jaar weer gaan verhuizen waardoor veel van de investeringen in de verbouwingen zich niet terugbetaald. Omdat het een minder groot huis is, is het huis goedkoper om te kopen en heb je minder maandelijkse lasten. Ook hoef je minder op te ruimen en te verwarmen en betaal je minder aan gemeentelijke belastingen. Omdat je minder ruimte hebt heb je ook minder de drang om spullen te kopen om deze ruimtes op te vullen waardoor je ook op die manier geld bespaart.

Het geld dat ze hiermee overhouden zullen rijke mensen vaak gebruiken om extra af te lossen op hun hypotheek. Hierdoor worden de maandlasten telkens lager waardoor er weer meer geld overblijft en ze dus weer extra kunnen aflossen. Dit kan zich zo blijven herhalen totdat de hypotheek (versneld) is afbetaald.

Kleding & Gadgets

De laatste categorie waar arme mensen heel veel geld aan uitgeven en waardoor ze willen laten lijken alsof ze rijk zijn is kleding en gadgets. Bij kleding zul je vaak zien dat arme mensen vaak merkkleding kopen die hun idolen ook hebben. Ze zien Bekende Nederlanders, popsterren of voetballers rondlopen met kleding en willen deze kleding vervolgens ook hebben. Ten eerste om zich te kunnen identificeren met hun idool maar ook omdat ze willen laten lijken dat zij ook geld hebben omdat ze ook in die zelfde merken kunnen rondlopen. Een van de merken die nu erg populair is, is Parajumpers.

Je ziet vaak arme mensen rondlopen met deze jassen van soms wel 900 euro terwijl je weet dat ze een normale baan met een normaal salaris hebben. Hoewel ze dus willen laten lijken dat ze veel geld hebben of verdienen, kun je voor jezelf wel nagaan dat ze hiermee de helft van hun maandsalaris uitgeven aan een jas.

Dit is veel anders dan rijke mensen. Zij hebben vaak een eenvoudige kledingkeuzen en geven niet veel geld uit aan hun kleding (zeker in verhouding tot hun vermogen). Zij zorgen juist voor eenvoud zodat ze weinig tijd bezig zijn met het uitzoeken van kleding en volgen ook niet de laatste mode trends. Hierdoor kunnen ze zich focussen op de dingen die wel belangrijk zijn in hun leven en die geld opleveren. Twee goede voorbeelden hiervan zijn Steve Jobs (Apple) en Mark Zuckerberg (FaceBook).

Geld investeren in de toekomst

We hebben nu drie punten behandeld waar mensen makkelijk geld kunnen besparen elke maand. Bij een auto kan dit al snel oplopen tot 300 euro in de maand, bij een huis en bij kleding & gadgets is dit ook al snel 100 of 200 euro per maand en op die manier kan je elke maand veel geld apart zetten. Dit geld kun je vervolgens gebruiken om te investeren in bezittingen. Uitgaven die we hierboven hebben genoemd zijn namelijk verplichtingen: het is een verplichting om elke maand je auto te leasen, een verplichting om elke maand je hypotheek te betalen en een verplichting om elke maand kleding te kopen volgens de laatste mode trends.

Rijke mensen, of mensen die rijk willen worden, geven dit geld dus uit aan bezittingen. Bezittingen zijn dingen die geld op leveren. Denk hierbij aan aandelen, vastgoed of extra aflossingen op je hypotheek. Ik beleg via DEGIRO om zo een vermogen op te bouwen voor later. Je kunt ook investeren in jezelf door cursussen te volgen of Youtube-video’s te kijken waardoor je zorgt dat je meer kennis hebt. Deze kennis kun je gebruiken op persoonlijk vlak door de juiste keuzes te maken voor je vermogen, maar kunnen er ook voor zorgen dat je meer betaald kunt krijgen in je werk. Daarnaast kun je het geld gebruiken om te investeren in een passief inkomen of om zelf een bedrijf te beginnen, misschien naast je vaste baan. 

Wat je ook doet met het geld dat je investeert in bezittingen, het zorgt ervoor dat je meerdere inkomens hebt. Je bent niet langer elke maand afhankelijk van je salaris van je baan, maar het zorgt ervoor dat je ook op andere manieren geld binnenkrijgt. Dit kan zijn huuropbrengsten uit de verhuur van een appartement, dividend op je aandelen of extra inkomen vanuit je Youtube-kanaal of e-book (passief inkomen).