Werk aan je toekomst met een stappenplan

Om je doel te bereiken moet je de weg er naar toe weten. Het stappenplan van eenPassiefInkomen helpt je daarmee.

Stap voor stap

Werken aan jouw
financiële toekomst

Het begint met een plan. Een plan waar je goed over nadenkt en wat je helpt op weg naar jouw (financiële) doel.

  • Inzicht in je persoonlijke financiën
  • Opbouwen van een financiële buffer
  • Aflossen van schulden
  • Uitbreiden van financiële buffer
  • Beginnen met investeren en beleggen
  • Sparen voor je dromen
  • Tijd investeren in een extra inkomen

Het begint bij
inzicht in je persoonlijke financiën

Je moet eerst je situatie van dit moment in kaart brengen. Dat geeft je startpunt aan op weg naar je einddoel. Zo zie je hoe je er financieel voor staat en kun je zien waar je kan, of zelfs moet, verbeteren.

Om je hierbij te helpen hebben we een bestand gemaakt zodat je inzicht krijgt in je inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden. En je kunt het bestand hieronder gratis aanvragen.

Customer profile user interface

Basis voor de toekomst

Nu je inzicht in je situatie hebt kun je beginnen met het verbeteren van je financiële situatie. Het begint met het bouwen van een buffer en het afbouwen van je schulden.

1. Financiële buffer van 1000 euro

Iedereen heeft een financiële buffer nodig. Een spaarpotje voor als het even tegen zit. In het begin wil je zorgen dat dit spaarpotje 1000 euro bevat, of één maand aan uitgaven (als dat meer is dan 1000 euro).

2. Schulden aflossen

Nu je spaarpot is gevuld ga je al het overige geld dat je overhoudt gebruiken om schulden af te lossen. Alle schulden behalve je hypotheek en studieschuld, omdat deze vaak (zeer) lage rentepercentages hebben. Door het aflossen van schulden zal je uiteindelijk meer geld overhouden.

3. Financiële buffer uitbreiden

Nu je alle schulden die je niet wilt hebt afgelost, houdt je maandelijks geld over. Je hoeft immers geen betalingen meer te doen aan schuldeisers! Gebruik dat geld nu om je spaarpot te spekken. Je wilt je financiële buffer uitbreiden naar drie tot zes maanden aan uitgaven. (Of meer, afhankelijk van je persoonlijke situatie en zekerheid van inkomen.)

De weg naar vermogen en vrijheid

Nu jouw financiële situatie op orde is, kun je hem naar het volgende niveau uitbouwen. Dat kan zijn door middel van beleggen (voor de lange termijn), maar ook door te sparen voor leuke doelen of een extra inkomen verdienen.

4. Investeren en beleggen

Iedere werknemer is al bezig met beleggen, vaak zonder dat hij/zij het beseft. Je pensioenfonds belegt je geld namelijk voor je. Neem je beleggingen nu zelf in de hand om meer op te bouwen voor jouw toekomst. Door het zelf te doen kun je vaak kosten besparen en rendement verbeteren, zonder dat je er veel tijd mee kwijt hoeft te zijn.

5. Sparen voor doelen

Je hebt als spaargeld in je buffer zitten, maar daar wil je vanaf blijven. Dat is alleen voor noodgevallen! Dus als je ergens anders geld voor nodig hebt, zoals een verbouwing of een vakantie, zorg je dat je hier geld apart voor zet.

6. Tijd investeren voor extra inkomen

Nu al je geld (automatisch) wordt verdeeld over sparen en beleggen heb je misschien wel tijd en energie over om een extra inkomen te verdienen. Maak gebruik van de mogelijkheden om online geld te verdienen. Op deze manier kan je business ook doorgaan als je niet aanwezig bent en kun je een passief inkomen opbouwen!
Kennis - Beginnen met Beleggen

Klaar om te beginnen? Bekijk onze aanbevelingen voor een goede start!