Fractioneel Beleggen - Beleggen met weinig geld

Geschreven door: Ruud 6 minuten leestijd

In het buitenland is het al erg populair, maar ook in Nederland wordt het steeds populairder: fractioneel beleggen. Dit maakt beleggen toegankelijker, je kunt namelijk beginnen met kleine bedragen en zelf meer spreiding in je aandelenportfolio toepassen. Maar wat is het nou eigenlijk, hoe werkt het en wat zijn de voordelen en nadelen van fractionele aandelen?

Wat is fractioneel beleggen?

Fractioneel beleggen is een vorm van beleggen waarbij je een fractie van een aandeel koopt. Een stukje van een aandeel dus. Hoe groot dat stukje is, is afhankelijk van hoeveel geld je wilt beleggen. Het minimumbedrag is op dit moment 10 euro in Nederland (via BUX Zero).

Vroeger - een paar jaar geleden - was het zo dat je altijd een HEEL aandeel moest kopen. Maar omdat we steed meer gewend zijn geraakt aan het idee dat je ook ergens een stukje van kunt kopen zoals dat met cryptocurrencies ook gaat, zien we dat je nu ook steeds vaker fractionele aandelen kunt kopen.

Waar je dus eerst altijd gebonden was aan de koers van het aandeel, kun je met fractioneel beleggen je volledige bedrag beleggen in een aandeel. Want kost een aandeel Apple op dit moment 150 euro bijvoorbeeld en wil jij maar 100 euro investeren in Apple, dan koop je met fractioneel beleggen dus 2/3 aandeel Apple.

Fractioneel beleggen via BUX Zero (nu met gratis aandeel twv. maximaal €200)

In deze blogpost neem ik BUX Zero als voorbeeld van fractioneel beleggen. Zij zijn op dit moment de enige Nederlandse aanbieder van fractioneel beleggen in Nederland. Als je via deze link een account opent ontvang ik een kleine vergoeding, maar jij ontvangt een gratis aandeel met een waarde tot wel 200 euro! Klik op bovenstaande link om gebruik te maken van de actie!

Begin 2022 introduceerde BUX Zero de mogelijkheid tot fractioneel beleggen. Bij de introductie was het alleen mogelijk om in enkele grote Amerikaanse aandelen te investeren. Maar hun partner ABN Amro Clearing breidt het aanbod telkens uit. Zo zijn sinds april 2022 ook Europese ETF's (trackers) toegevoegd en zullen later ook Europese aandelen volgen.

Hoe werkt fractioneel beleggen?

Fractioneel beleggen wijkt niet heel veel af van het 'normale' beleggen. Je hoeft alleen bij de aankoop geen hele aantallen meer aan te kopen. Je kunt vaak op twee manieren fractioneel beleggen. Ten eerste kan je een bedrag ingeven, waarna de broker uitrekent hoeveel fracties van een aandeel je daarvoor kunt kopen. Maar je kunt ook zelf aangeven welk deel van een aandeel je wilt, bijvoorbeeld 0,2 aandeel Apple (oftewel 20%).

De broker zal vervolgens alles op de achtergrond regelen. Dit houdt in dat de broker wel een volledig aandeel koopt en vervolgens jouw fractie aan jouw toekent. Het overgebleven gedeelte houden ze zelf in bezit tot een andere klant ook weer een fractie wil kopen.

Dividend bij fractioneel aandeel

Ook een fractioneel aandeel ontvangt dividend. Dit is in het zelfde percentage als dat je van een aandeel bezit. Heb jij 0,2 aandeel Apple in bezit en betaald Apple een dividend van $1 per aandeel, dan ontvang jij 20% oftewel 20 dollarcent per aandeel.

Alleen bij kleine fracties en bedragen moet je opletten, want je broker kan niet minder dan 1 cent uitkeren.

Aandelensplitsing

Ook als er een aandelensplitsing optreedt bij een aandeel dat jij (gedeeltelijk) in bezit hebt, zal dit voor jou van toepassing zijn. Heb je 0,2 aandeel Apple en besluit Apple tot een aandelensplitsing van 5:1, dan heb jij na de splitsing 5 x 0,2 oftewel 1,0 aandeel Apple. In dat geval bezit je dus een heel aandeel.

Stemrecht

Als aandeelhouder heb je ook altijd stemrecht. Dat betekent dat jij naar de Algemene Vergadering van Aandeelhouders kunt gaan en mee kunt stemmen over bepaalde onderwerpen. Je moet dan altijd minimaal 1 volledig aandeel bezitten.

Je zult dus geen stemrecht hebben als je alleen fractionele aandelen hebt. In het geval van BUX Zero ronden zij het aantal aandelen naar beneden af. Heb je 0,5 aandeel, dan heb je geen stemrecht maar heb je 1,2 aandelen, dan heb je wel stemrecht.

Kosten van fractioneel beleggen

De kosten van fractioneel beleggen zijn afhankelijk van je broker. Bekijk dus altijd goed de tarieven voordat je een order plaatst.

In het geval van BUX Zero rekenen ze alleen FX-kosten. Deze zijn alleen van toepassing op Amerikaanse aandelen (0,25%) en niet op ETF's of Europese aandelen. Maar voor ETF's en Europese aandelen zijn er wel kosten van 1 euro van toepassing bij marktorders. En op dit moment is het alleen mogelijk om fractionele aandelen door middel van een marktorder te kopen.

Voordelen en nadelen van fractionele aandelen

Ook voor fractioneel beleggen is het zo dat er zowel voordelen als nadelen zijn. Hieronder heb ik een opsomming gemaakt van enkele voor- en nadelen waar ik aan denk.

Voordelen

Het eerste voordeel is dat beleggen toegankelijker is geworden. Je hebt namelijk minder geld nodig om te beginnen met beleggen. Zo kun je eerder beginnen of kan je stukjes van aandelen kopen waar je niet het geld voor (over) had om een heel aandeel te kopen.

Daarnaast heeft een fractioneel aandeel veel overeenkomsten met een 'normaal', volledig aandeel. Zo ontvang je ook dividend (in verhouding) en doe je mee aan aandelensplitsingen.

Nadelen

Op dit moment is het aanbod nog beperkt. Het begon met Amerikaanse aandelen van de grote, bekende bedrijven. Nu worden daar Europese ETF's aan toegevoegd, en in de toekomst ook Europese aandelen. Je kunt dus (nog) niet alle aandelen ook als fractioneel aandeel kopen, maar het aanbod wordt met de tijd wel steeds groter.

Een ander nadeel zijn de kosten. Soms heb je te maken met vaste transactiekosten, en als je dan een fractioneel aandeel koopt blijven de kosten hetzelfde. Procentueel gezien betaal je dan hoge kosten!

Maar ook bied niet elke broker het aan. Op dit moment is het alleen BUX Zero die het aanbied als Nederlandse broker. Buitenlandse partijen die actief zijn in Nederland zoals Etoro en Trading212 bieden het ook aan. Het is nog relatief nieuw, dus het zijn vaak de kleine partijen die het als eerste integreren. Later, wanneer het populair wordt, zullen dan ook de grote partijen zoals DEGIRO het aanbieden als klanten daarom vragen. Ook hier hebben we dus nog geduld nodig.

Een laatste nadeel is dat fractionele aandelen niet overdraagbaar zijn. Dit wil zeggen dat als jij van broker wilt veranderen, je de aandelen niet kunt overzetten naar een andere broker. Dit komt omdat een broker het intern regelt en bijhoud hoeveel delen van een aandeel jij bezit, terwijl brokers op de achtergrond zelf hele aandelen kopen en bezitten. Als je wilt stoppen zal een broker je positie verkopen en jou het bedrag betalen, waarna je bij een andere broker de aandelen zelf opnieuw kunt kopen.

Conclusie

Het idee van fractioneel beleggen is zeer interessant. Het zorgt ervoor dat beleggen bereikbaarder wordt voor veel mensen. De drempel om te beginnen is lager en je kunt ook stukjes van je favoriete bedrijven kopen, ook als je niet het (maandelijkse) budget hebt om een heel aandeel te kopen.

Echter is het aanbod nog beperkt omdat het relatief nieuw is in Nederland. Maar we zien wel dat partijen regelmatig het aanbod uitbreiden. Zelf verwacht ik ook dat in de toekomst meer brokers deze vorm van beleggen gaan aanbieden, zeker wanneer de klant daarom vraagt.

Het heeft dus zowel voordelen als nadelen, dus weeg vooral zelf af wat past bij jou. Zoals altijd geldt dat je moet opletten op de (transactie)kosten, zeker bij kleine bedragen, want dat gaat ten kosten van je rendement.

Interesse in fractioneel beleggen? Kijk dan naar BUX Zero. Zij zijn op dit moment de enige Nederlandse aanbieder van fractioneel beleggen in Nederland. Als je via deze link een account opent ontvang ik een kleine vergoeding, maar jij ontvangt een gratis aandeel met een waarde tot wel 200 euro! Klik op bovenstaande link om gebruik te maken van de actie!