Beginnen met Beleggen - 12 Vragen en Antwoorden

Geschreven door: Ruud 18 minuten leestijd

Het is inmiddels zes jaar geleden dat ik begonnen ben met beleggen. Ik weet nog dat ik veel tijd heb doorgebracht op websites, forums en Youtube op zoek naar informatie en antwoorden op mijn vragen. Toen ik had gevonden wat ik nodig had, ben ik zelf gaan beginnen met beleggen. Eerst met kleine bedragen maar dat is inmiddels uitgegroeid naar een mooi belegd vermogen.

Omdat ik zelf veel vragen had toen ik begon, en omdat ik ook veel vragen van mijn volgers ontvang, wil ik in deze blogpost 12 veelgestelde vragen over beleggen beantwoorden. Op deze manier hoop ik dat je de basis informatie hebt zodat je weet waarom je wilt beginnen met beleggen, en je dat ook met mee vertrouwen kunt doen.

Ik heb ook een video gemaakt met dezelfde informatie als dit artikel. Klik hier om de video te bekijken op Youtube.
Dollar en euro biljetten

Dollar en euro biljetten

1 - Nu het juiste moment om te beginnen met beleggen?

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag, waarbij mensen willen weten of het nu het juiste moment is om te beginnen. Mogelijk omdat de beurs net hard onderuit is gegaan in een crash, of juist omdat het al jarenlang goed gaat en beleggers enorme rendementen maken.

Het antwoord op die vraag kan je ik je niet geven, omdat ik niet weet wanneer je deze blogpost leest. Maar ik kan je wel helpen om zelf te bepalen of het nu het juiste moment is om te beleggen. Daarvoor moeten we namelijk letten op twee zaken: jouw eigen (financiële) situatie en de markt in zijn geheel.

Je eigen situatie

Beleggen doe je omdat je rendement wil maken en op lange termijn een vermogen wilt opbouwen. Het is daarom belangrijk alleen te beleggen met geld dat je de komende jaren niet nodig denkt te hebben.

Daarnaast is het vaak veel interessanter om eerst te zorgen dat je schulden zijn afgelost. Niet je hypotheek of je studieschuld, maar juist alle andere schulden. Deze kortlopende schulden hebben vaak een hoger rentepercentage, tot wel 14% per jaar. Door het aflossen van deze schulden heb je ten eerste een gegarandeerd rendement, maar daarnaast heb je later minder verplichtingen en dus ook meer geld over om te beleggen.

Als je schuldenvrij bent is het daarnaast belangrijk om te zorgen voor een financiële buffer. Een spaarpot. Dit zorgt ervoor dat je altijd geld achter de hand hebt als het even tegenzit. Misschien gaat je auto of wasmachine kapot. Dan kan je het geld uit deze buffer gebruiken om dat te betalen. Het zorgt er ook voor dat je dan geen aandelen hoeft te verkopen. Want je zult zien dat jouw aandelen net op dat moment in de min staan, waardoor je een verlies zou moeten nemen. Een spaarpot voorkomt dat.

De aandelenmarkt

Behalve naar je eigen situatie moet je ook naar de markt kijken. De beurs zelf. Want er zijn periodes waarin het goed gaat op de beurs, zoals de afgelopen 10 jaar (2011-2011). Maar er zijn ook tijden dat het slecht gaat op de beurs en er sprake is van een crash, zoals bij de Dotcom-bubbel (2000) en De Financïele Crisis (2008).

Het nadeel van naar de markt kijken is dat je dan probeert een goed moment te kiezen om te beginnen. En de markt timen is bijna onmogelijk. Dat lukt jou niet, dat lukt mij niet en ook de beste beleggers weten vaak niet precies het moment in te schatten.

Aangezien resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst, en je wilt beleggen voor de lange termijn (10, 20, 30 jaar of meer) heeft het ook niet heel veel zin om de markt te timen. Maar kijken we toch naar die resultaten, dan zien we op de lange termijn een stijgende lijn in de koersen van beurzen.

2 - Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen?

Je denkt misschien dat je veel geld nodig hebt om te beleggen, omdat veel rijke mensen beleggers zijn. Maar je kunt al beleggen vanaf een paar tientjes per maand!

Vroeger was het wel zo dat je vaak veel geld nodig had om te beginnen. Je had te maken met hogere kosten voor het doen van orders, waardoor het vooral aantrekkelijk was bij een hogere inleg. Maar tegenwoordig kun je eenvoudig online of via je mobiel beleggen.

Er zijn drie onderdelen belangrijk bij beleggen: inleg, rendement en tijd. Op het rendement heb je weinig invloed, de inleg kun je zelf bepalen maar tijd is een zeer belangrijke factor. En daar heb je wel invloed op. Want hoe eerder je begint met beleggen, hoe langer je geld kan renderen en hoe meer het waard kan worden. Dat noemen we samengestelde interest, oftewel het rente-op-rente effect. Laten we de kracht van samengestelde interest bekijken aan de hand van een rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld: samengestelde interest

Stel je legt 100 euro per maand in vanaf het moment dat je 18 wordt tot aan je pensioen (67 jaar). Gedurende die 50 jaar gaan we uit dat je een gemiddeld rendement weet te behalen van 7% per jaar.

Het effect van samengestelde interest

Het effect van samengestelde interest

Gedurende die 60 jaar, oftewel 600 maanden, leggen we 60.000 euro in. We zien echter dat het eindvermogen dat we kunnen verwachten meer dan 500.000 euro is! Het grootste deel van je vermogen is ontstaan door de combinatie van rendement en tijd: de samengestelde interest.

De inleg van 1200 euro per jaar is bijna niet zichtbaar in de grafiek. Maar het totaal ingelegde bedrag (groen) zien we wel geleidelijk toenemen. Het is uiteindelijk het rendement (oranje) dat zorgt voor het grote eindvermogen. Dat komt omdat rendement niet in een linear groeit maar juist exponentieel. Oftewel: 7% rendement in het laatste jaar levert veel meer op dan 7% in het eerste jaar.

Zo kun je zien dat ook met kleine bedragen, je met een gemiddeld rendement je op de lange termijn een mooi vermogen op kunt bouwen!

Daarom wordt ook wel gezegd dat degene die samengestelde interest snapt, veel geld verdient. Terwijl degene die samengestelde interest niet snapt, het juist betaalt.

3 - Hoeveel rendement kan ik verwachten bij beleggen?

Bij de vorige vraag hebben we gerekend met een gemiddeld rendement van 7% per jaar. Dit is een rendement dat je kunt verwachten als je kijkt naar het verleden, als is dat geen garantie voor de toekomst. Je ziet dat beurzen in de afgelopen 50 jaar gemiddeld rond de 7% rendement per jaar hebben opgeleverd.

Dit is echter geen garantie. Het rendement dat je gaat behalen staat vooraf niet vast! Op korte termijn zie je uitschieters van bijna +30% vorig jaar (2021) of verliezen van bijna -50% tijdens een crash (2008). Maar hoe langer je de periode maakt, hoe betrouwbaarder je gemiddelde wordt.

Nu klinkt een rendement van 7% niet geweldig, want je hoort verhalen van mensen die hun geld verdubbelen op de beurs in 2 jaar tijd. Of prijzen van crypto die verdubbelen in enkele weken. Maar dat gaat vaak ook gepaard met veel risico. Daarnaast hebben we gezien dat we met een gemiddeld rendement ook een groot vermogen kunnen opbouwen op de lange termijn.

Beleggen kan tegenwoordig makkelijk via je mobiel

Beleggen kan tegenwoordig makkelijk via je mobiel

4 - Waar kan ik aandelen kopen?

Er zijn tegenwoordig veel zogenaamde brokers waar je aandelen kunt kopen. Een broker is een partij die waar je een beleggersrekening kunt aanhouden, net zoals je bij een bank een bankrekening hebt.

Vaak zul je dan ook zien dat de grote, bekende banken ook beleggersrekeningen aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan ABN Amro, ING en Rabobank. Echter zijn vaak de kosten wat hoger en dat maakt het interessant om ook naar alternatieven te kijken.

Ik heb een overzicht van brokers die ik aanraad, welke je kunt vinden via deze link.

Zelf maak ik op dit moment gebruik van DEGIRO voor de aankoop van mijn aandelen en ETF's. DEGIRO heeft vaak ook een actie voor nieuwe klanten, waardoor je de eerste 50 euro aan transactiekosten terug kunt krijgen. Klik hier om te kijken of ze een actie hebben op dit moment.

Veel jonge beleggers kiezen om te beginnen met beleggen voor BUX, omdat je alles via je mobiel kunt regelen. Bij BUX kun je een gratis aandeel ontvangen als nieuwe klant. Klik hier voor meer informatie en om gebruik te maken van die actie.

5 - Welke aandelen moet ik kopen?

Welke aandelen je moet kopen is erg persoonlijk en afhankelijk van de periode waarin je belegt. Daarnaast mag ik geen persoonlijk advies geven, dus dat doe ik ook niet. Maar ik kan je wel helpen om voor jezelf te bepalen wat goed bij je past.

Ten eerste kijk je naar waar jouw interesses liggen of wat jouw verwachtingen zijn voor de toekomst. Is dat misschien rondom techbedrijven of elektrisch rijden? Dan kan een aandeel zoals Tesla mogelijk interessant zijn. Maar heb jij veel meer kennis en interesse in de voedingsindustrie, dan kun je beter aandelen zoals Unilever of Nestle onderzoeken.

Daarnaast moet je ook kijken naar hoeveel risico je bereid bent om te nemen. Een los aandeel heeft meer risico dan een ETF. Zeker wanneer je ook nog een aandeel kiest waarbij de winsten in de toekomst liggen, is het belangrijk dat je beseft dat dat gepaard gaat met meer risico. Van een groot, gevestigd bedrijf als Nestle of Unilever zou je kunnen zeggen dat het minder risico heeft dan Tesla.

Maar wanneer je net gaat beginnen met beleggen is het vooral interessant om naar ETF's te kijken. Dit is een afkorting voor Exchange Traded Funds en zijn de laatste jaren erg populair onder beleggers.

Exchange Traded Funds

Een ETF is simpelgezegd een 'mandje van aandelen'. Dit mandje kan heel klein zijn wanneer het een bepaalde sector volgt (goudmijnen) of heel groot zijn wanneer het een bepaalde index volgt (Amerikaanse S&P500 index).

De reden waarom ETF's interessant zijn voor beginnende beleggers is omdat je hiermee vaak een gemiddeld rendement kunt verwachten, je direct spreiding toepast en deze producten kunt kopen tegen lage kosten.

DEGIRO heeft wat zij noemen DEGIRO Kernselectie. Dit is een selectie van 200 ETF's (trackers) die je maandelijks gratis kunt kopen als je aan enkele simpele voorwaarden voldoet. Klik hier voor meer informatie!

Een goede basis van je aandelenportolio is belangrijk. Begin daarom altijd met (breed gespreide) ETF's en koop eventueel later pas losse aandelen, wanneer je meer kennis en ervaring hebt met beleggen.

6 - Waar op letten bij aandelen kopen?

Beleggen hoeft niet moeilijk te zijn, zeker tegenwoordig niet. Er zijn veel punten waar je op kunt of moet letten, maar hieronder zijn er een paar die zeker voor beginners belangrijk zijn.

Koop het juiste aandeel

Dit klinkt heel logisch, maar het is belangrijk dat je altijd controleert of het aandeel dat je koopt de juiste ISIN code heeft. Je kunt vaak op de website van het bedrijf vinden wat de ISIN code van hun aandeel is, en deze vergelijken met de ISIN code bij je broker.

Koop het aandeel op de juiste beurs

Aandelen van een bedrijf kunnen op meerdere beurzen verhandelt worden. Zo staat het aandeel Shell bijvoorbeeld in Amsterdam genoteerd tegen euro's, in Londen genoteerd tegen Britse Ponden en in New York genoteerd tegen Amerikaanse Dollars. Kijk daarom altijd welke beurs het beste bij jou past.

Een koers zegt NIETS over de waarde van een aandeel

Een aandeel van 100 euro is niet tien keer beter dan een aandeel van 10 euro. Als je wilt kijken wat de waarde is, dan kijk je naar de totale beurswaarde van het bedrijf. Dat kun je vaak online vinden, of zelf berekenen door het totaal aantal uitstaande aandelen te vermenigvulden met de huidige koers.

Een bedrijf met 10 aandelen van 100 euro is 1.000 euro waard. Maar een ander bedrijf met 100 aandelen van 10 euro is ook 1.000 euro waard. Dus hoewel het aantal aandelen en de koers anders zijn, zijn ze hetzelfde gewaardeerd.

Let op transactiekosten bij het kopen van aandelen

Eerder in dit artikel kon je lezen dat het al mogelijk is om vanaf een paar tientjes te beleggen. Maar het is wel altijd belangrijk om de kosten van je aankoop (transactiekosten) in de gaten te houden, zeker bij een kleine inleg.

Want stel jij betaalt 1 euro transactiekosten voor de aankoop van een aandeel van 10 euro. Dan heb je te maken met 10% kosten, oftewel jouw aandeel moet met 10% in koers stijgen om uit de kosten te komen. Terwijl als je voor 100 euro aandelen koopt, en je ook 1 euro transactiekosten hebt, je te maken hebt met 1% kosten. In dat geval hoeft je aandeel maar 1% in waarde te stijgen om uit de kosten te komen.

Het is daarom zeer belangrijk om op de kosten te letten. Zeker wanneer je met kleine bedragen belegt of juist veel transacties doet!

7 - Hoe kan je geld verdienen met beleggen?

Wanneer je gaat beleggen, kan je simpel gezegd op twee manieren geld verdienen. Ten eerste door de koersstijging van een aandeel, en daarnaast door het dividend.

Koersstijging

Bij een koersstijging verdien je geld doordat het aandeel dat je bezit meer waard wordt. De koers van een aandeel wordt aan de ene kant bepaald door de cijfers en winstgevendheid van een bedrijf. Maar aan de ander kant speelt het vraag en aanbod, en dus emotie rondom het aandeel, een belangrijke rol.

Gaat het goed met een bedrijf en maken ze veel winst, dan zijn beleggers bereid meer te betalen om het aandeel te bezitten. Doordat de vraag groter is dan het aanbod zal de koers nog harder stijgen. Maar het kan natuurlijk ook omgekeerd zijn.

Stel je hebt een aandeel gekocht voor 100 euro. Maar het bedrijf doet het erg goed, de winst stijgt en dus komt er meer interesse in het aandeel. De koers stijgt naar 125 euro. Wanneer je het aandeel verkoopt heb je 25 euro winst gemaakt (zonder rekening te houden houden met kosten).

Dit betekent wel dat je alleen geld kunt verdienen door het aandeel te verkopen. Daarnaast ben je afhankelijk van de vraag en aanbod naar het aandeel en de prestaties van het bedrijf.

Dividend

Daarom zijn er ook veel beleggers die juist geinteresseerd zijn in het aandeel vanwege het dividend, de zogenaamde dividendbeleggers. Het dividend is een winstuitkering die het bedrijf doet aan haar aandeelhouders.

Stel een bedrijf maakt 1.000 euro winst en besluit om de helft daarvan te verdelen onder aandeelhouders. Wanneer er in totaal 500 aandelen zijn uitgegeven, ontvangt ieder aandeel dus een dividend van 1 euro.

Bedrijven keren dividend uit om aandeelhouders tevreden te houden. Het is een manier om je aandeelhouders te belonen zonder dat zij het aandeel moeten verkopen. Sterker nog, het motiveert ze juist het aandeel langer te houden wanneer ze ieder kwartaal een dividend ontvangen.

Dividend wordt vaak uitgekeerd door grote bedrijven die of veel geld verdienen, of geen andere manier zien om het geld te investeren. Want als een bedrijf de winst kan investeren om de omzet te laten groeien en daarmee bijvoorbeeld 25% rendement te kunnen maken, zou dat een betere keuze zijn voor het bedrijf.

8) Hoelang moet je beleggen?

Er is geen verplichtte termijn van hoelang je moet beleggen. Je kunt nu een aandeel kopen en een seconde later alweer verkopen, als je dat wilt. Maar over het algemeen is het voor de meeste mensen het beste om te gaan beleggen voor de lange termijn. Dat betekent dat je een breed gespreid portfolio opbouwt, dat je vele tientallen jaren laat groeien tegen het gemiddelde rendement van de beurs.

Maar hoelang je belegt in een aandeel kan ook afhangen van het type aandeel. Wanneer je een los aandeel bezit van bijvoorbeeld KPN, is het natuurlijk ook heel erg afhankelijk van hoe het bedrijf presteert en wat jouw verwachtingen zijn voor de toekomst om te beslissen of je het aandeel nog langer in bezit wilt hebben.

Voor een ETF hangt het vooral af van de sector of de index die je volgt. Of hoelang jij nog wilt beleggen voordat je met pensioen gaat en van het vermogen wilt gaan leven.

Bij losse aandelen wil je vaak op de hoogte blijven van hoe het gaat met het bedrijf, terwijl je die noodzaak minder hebt wanneer je spreid over de hele wereld met een ETF. Los van het feit dat je niet eens alles bij zou kunnen houden van alle aandelen in die ETF.

Verschillende vormen van beleggen

Je hebt ook verschillende vormen van beleggen die eigenlijk al bepalen hoelang je wilt beleggen in een bepaald aandeel.

  • Daytraden: je wilt binnen een handelsdag het aandeel kopen en verkopen
  • Swingtraden: je strategie is om het aandeel te kopen en uiterlijk over enkele weken of maanden weer te verkopen
  • Lange termijn: je wilt de markt volgen en de looptijd bepaal je vooral zelf afhankelijk van je leeftijd en toekomstplannen

Hoe passiever je stijl van beleggen is, hoe minder tijd je met je beleggingen bezig hoeft te zijn. Daarom denk ik dat het voor de meeste mensen interessant is om vooral op de lange termijn te richten. En pas eventueel nadat je veel kennis en ervaring hebt opgedaan, en je de tijd ervoor hebt, om ook te gaan daytraden of swingtraden.

Koersen stijgen niet alleen, ze kunnen ook (sterk) dalen.

Koersen stijgen niet alleen, ze kunnen ook (sterk) dalen.

9) Wat zijn de risico's van beleggen?

Het klinkt tot nu toe allemaal heel makkelijk en positief, maar er zijn zeker ook risico's aan beleggen. Bij iedere investering is er een afweging van rendement en risico. Enkele risico's zal ik hieronder toelichten.

Er komt een crisis of beurscrash

Doordat het slecht gaat met de economie, of economische vooruitzichten, gaan koersen van aandelen onderuit. Zeker als ook de emotie de overhand krijgt bij beleggers zie je aandelen hard onderuit gaan. Dat is op zich niet erg, als je tijd hebt om te herstellen van zo'n moment.

Daarom is het interessant en belangrijk om te beleggen voor de lange termijn en met geld dat je niet direct nodig hebt. Zo heb je tijd om af te wachten zodat de beurs zich kan herstellen, en hoef je niet je aandelen te verkopen met verlies.

Een bedrijf presteert slecht

Beleggers kijken naar de toekomst. De koers van een aandeel wordt bepaald door wat beleggers verwachten wat het bedrijf en de winstgevendheid gaan doen in de toekomst. Als die toekomst er slecht uit ziet voor het bedrijf, zie je dat meteen terug in de koers.

Het kan komen door het bedrijf zelf dat de toekomst er slecht uit ziet, maar het kan ook door veranderingen in technologie of de politiek komen bijvoorbeeld.

Een bedrijf gaat failliet

Als het echt heel slecht gaat met een bedrijf, dan kan een bedrijf failliet gaan. Het heeft dan geen waarde meer, en dus ook het aandeel heeft geen waarde meer, waardoor het van de beurs wordt gehaald.

Je kunt als aandeelhouder niet meer geld verliezen dan je investeert in het aandeel. En schuldeisers kunnen ook niet aankloppen bij aandeelhouders om geld te eisen.

Wat als mijn broker failliet gaat?

Nu denk je misschien ook meteen aan wat er gebeurt als je broker failliet gaat, want daar heb je tenslotte je aandelen gekocht en in beheer. In Nederland zijn alle brokers verplicht jouw aandelen in een bewaarbedrijf te stoppen. Een bewaarbedrijf heeft als enige taak de aandelen te beheren, en valt dus buiten het faillissement van een broker. Je raakt dus niet je aandelen kwijt als jouw broker failliet gaat.

10) Wanneer moet je aandelen verkopen?

Je koopt aandelen omdat je rendement wilt maken in de toekomst. Maar er kunnen meerdere redenen zijn om een aandeel te verkopen. Dat kan soms heel persoonlijk zijn, bijvoorbeeld omdat je over een paar jaar met pensioen gaat en je alvast je risico wilt afbouwen door aandelen te verkopen. Dit geld wil je op de bank zetten, zodat je meer zekerheid hebt dat het over een paar jaar nog dezelfde waarde heeft.

Maar het kan ook zo zijn dat je een huis wilt kopen en daarom (een gedeelte van) je aandelen gaat verkopen. Of je gelooft niet meer in de toekomst van het bedrijf en daarom wil je het aandeel verkopen.

Maar je kunt ook verkopen omdat er iets verandert in de markt. De koers van het aandeel stijgt heel hard waardoor de verhouding met het bedrijf niet meer klopt. Of de toekomst van het bedrijf verandert, bijvoorbeeld omdat er strengere regels worden opgelegd.

Waar het vaak op neer komt is dat de waardering van het aandeel niet meer klopt. Dat de koers van het aandeel te hoog is ten opzichte van wat jij of de markt vind dat het waar zou moeten zijn.

Via Beleggertools.nl kun je gebruik maken van diverse tools die jou als belegger kunnen helpen. Zo kun je de checklist van een aandeel bekijken om snel een beeld van een aandeel te krijgen op verschillende punten. Maar ook kun je eenvoudig een aandeel waarderen op basis van jouw eigen verwachtingen voor de toekomst.

11) Hoeveel belasting betalen over aandelen?

Je komt er niet onderuit om belasting te betalen in Nederland. Ook over je aandelen betaal je belasting. Aandelen vallen onder de vermogensbelasting van box 3, net zoals bijvoorbeeld je bank- en spaarrekening.

Het voordeel van de vemogensbelasting is dat deze belasting procentueel gezien lager is dan de inkomstenbelasting.

Vermogensbelasting - Belasting Box 3

Vermogensbelasting - Belasting Box 3

De vermogensbelasting betaal je over jouw totale vermogen van sparen en beleggen, waarbij de eerste 50.000 is vrijgesteld. Heb je 10.000 euro spaargeld en 10.000 euro aan beleggingen, dan betaal je geen vermogensbelasting.

Het bedrag dat je aan vermogensbelasting betaald boven dit vrijgestelde bedrag is afhankelijk van hoe groot je vermogen is. Naarmate je meer vermogen hebt, gaat de Belastingdienst ervan uit dat je meer rendement hebt kunnen maken omdat je waarschijnlijk je geld investeert en belegt.

Zo kun je zien dat voor een vermogen tussen de 50.561 en 962.351 euro je moet gaan rekenen met een percentage van 4,366%. Maar je betaald geen 4,3% belasting over je vermogen, je betaald 31% over die 4,3%, oftewel 1,35% over je totale vermogen in dit voorbeeld.

Veel gegevens zullen al automatisch zijn ingevuld bij je belastingaangifte, zeker als je werkt met Nederlandse banken en brokers. Maar zorg dat je deze bedragen altijd goed controleert als je belastingaangifte doet!

12) Waar kan ik meer leren over beleggen?

We hebben nu elf veelgestelde vragen over beleggen beantwoord in dit artikel. Hiermee hebben we de basis informatie ook wel behandeld. Maar er is natuurlijk nog veel meer te vertellen en leren over beleggen.

Wil je meer leren dan raad ik je aan om meer informatie van mijn website te lezen, of om mijn Youtube kanaal te bezoeken.

Maar ben jij een beginnende belegger en wil je meer gestructureerde informatie zodat je met meer zelfvertrouwen kunt beginnen met beleggen? Bekijk dan de Beleggerstraining die ik gemaakt hebt. In deze online training krijg je in meer dan 50 video's uitleg over beleggen. Daarnaast ontvang je veel handige tips en tools zodat je vol vertrouwen je eerste belegging kunt doen.
De checklist van het aandeel Apple via Beleggertools.nl

De checklist van het aandeel Apple via Beleggertools.nl