Aandelen kopen via DEGIRO

Geschreven door: Ruud 5 minuten leestijd

Ik heb het op deze website en in mijn video’s al vaak gehad over aandelen en aandelen kopen. In dit artikel wil ik je stap voor stap meenemen terwijl ik twee aandelen koop. Op die manier kun je zien hoe je eenvoudig en snel aandelen koopt via DEGIRO.

Beleggen kent risico’s. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Waarom kopen via DEGIRO?

Je kunt op heel veel manieren aandelen kopen. Mensen denken vaak als eerste aan de bank (waar ze zelf bankieren), maar tegenwoordig zijn er veel meer manieren. Zo zijn er op het internet veel ‘online brokers’, bedrijven waar je aandelen kunt kopen en verkopen. Zelf kies ik voor DEGIRO en dan vooral vanwege hun voordelige tarieven.

Beginnen bij DEGIRO? Klik dan hier om te beginnen!

Je dashboard bij DEGIRO

Als je een rekening hebt geopend kun je vervolgens inloggen bij DEGIRO. Wanneer je ingelogd bent is het eerste wat je te zien krijgt je eigen dashboard. Op deze pagina heb je bovenaan de pagina een overzicht van je portefeuille, in mijn geval is dat ongeveer 7.600 euro maar bij jou staat dit nog op 0 euro omdat je nog geen geld hebt overgemaakt naar je rekening van DEGIRO. Dit kun je doen door net onder het menu op de knop “Geld in-/uitboeken” te klikken. Op de rest van de pagina staat actueel nieuws en diverse koersen.

Dashboard DEGIRO

Dashboard DEGIRO

Aandeel kopen

Wanneer je geld hebt overgemaakt naar je rekening zie je dit in je dashboard verschijnen. Het bedrag staat dan vermeld als “vrije ruimte” wat inhoudt dat dit het bedrag is waarmee je aandelen kunt kopen.

Op dit moment ben je klaar om je (eerste) aandeel te kopen. Ik ga er in dit artikel vanuit dat je al weet van welk aandeel/indexfonds je een aandeel wilt kopen, omdat ik persoonlijk vind dat je deze informatie beter van te voren kunt uitzoeken en dat er betere websites zijn om dit te doen dan DEGIRO. Websites die ik aanraad zijn bijvoorbeeld Yahoo Finance en Finbox.io.

Om een aandeel te kopen klik je op de blauwe knop in het menu met de tekst “QUICK ORDER”. Dit is, zoals de naam zegt, een snelle manier om een aandeel te kopen. Wanneer je op de knop klikt krijg je het volgende scherm te zien.

DEGIRO Quick Order

DEGIRO Quick Order

In dit scherm kunnen we zoeken naar een product, dit wordt het aandeel dat we graag zouden willen kopen. Stel dat dit Tesla is voor jou, dan kun je zoeken op de naam Tesla maar ook op het ‘tickersymbool’ TSLA. Dit is de afkorting waarmee Tesla bekend staat op de beurs. In dit geval zoeken we naar VUSA. Dit is een ETF van Vanguard die de S&P500 volgt, de beurs met de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten. 

Meer informatie over deze ETF kun je vinden op de website van Vanguard. Zodra we zoeken op VUSA krijgen we het volgende te zien:

Zoekresultaten VUSA

Zoekresultaten VUSA

We zien dat we drie resultaten krijgen. Het symbool waarmee het aandeel op de beurs bekend is is gemarkeerd in geel. In dit geval vinden we dus drie keer het goede aandeel. Waar zit dan het verschil tussen deze aandelen als het om hetzelfde aandeel gaat? Dat verschil zit in de beurs waar het aandeel verhandelt wordt en daarmee ook de valuta waarin het verhandeld wordt. Als je de mogelijkheid hebt zou ik kiezen voor de Amsterdamse beurs (Euronext) omdat hier in EURO’s verhandelt wordt. We klikken dus het bovenste resultaat aan.

Aandeel VUSA op de Euronext Amsterdam

Aandeel VUSA op de Euronext Amsterdam

Wanneer we het desbetreffende aandeel hebben aangeklikt, krijgen we bovenstaand overzicht te zien. Linksboven zien we telkens de vrije ruimte staan. In mijn geval kan ik dus 32,51 euro uitgeven aan nieuwe aandelen. Het linkergedeelte van het scherm geeft de mogelijkheden voor het kopen van het aandeel aan. Aan de rechterzijde zien we meer informatie over het aandeel. Zo zien we de huidige positie van mij in dit aandeel (888,82 euro met 20 aandelen) en zien we de laatste koersinformatie zoals prijs, stijging, volume en bied/laat (bedragen waarvoor aandelen nu gekocht en verkocht worden).

Links zien we het ‘type’ aankoop nu op ‘Limit Order’ staan. Hiermee geef je bij ‘limiet’ aan wat je maximaal voor een aandeel wilt betalen. Zoals we rechts zien wordt het aandeel op dit moment voor ongeveer 44,44 euro verhandelt. Maar misschien heb jij er, na eigen onderzoek, maar 42 euro voor over. In dat geval vul je bij limiet 42 in en zodra er iemand bereid is dit aandeel voor 42 euro te verkopen wordt jouw order verwerkt.

In de meeste gevallen zul je echter het ‘type’ aanpassen naar ‘Market Order’. Als je dit doet zul je merken dan het veld ‘limiet’ geblokkeerd wordt. Dit is omdat je niet langer een bedrag aan kunt geven, omdat je bij een Market Order de prijs betaald waarvoor het aandeel op dit moment verhandelt wordt. Het voordeel hiervan is dat je order vaak direct verwerkt wordt en je dus binnen enkele seconden over je aandeel beschikt. Het enige dat je bij een Market Order aan kunt geven is het aantal aandelen dat je wilt kopen. Als je het aantal hebt aangegeven klik je op “PLAATS ORDER” waarna je nog een bevestiging krijgt van welk aandeel je wilt kopen, tegen welke prijs en wat de kosten in totaal zullen worden. Door dit te bevestigen wordt je order verwerkt.

Aandelen in portefeuille

Nadat je order verwerkt is kun je je aandelen vinden in je eigen portefeuille. Ook deze pagina kun je via het hoofdmenu bovenaan of de tabbladen iets daaronder bereiken. Afhankelijk van welke aandelen en ETF’s je hebt ziet het er ongeveer uit zoals in onderstaande afbeelding.

Portefeuille overzicht DEGIRO

Portefeuille overzicht DEGIRO

Zoals je ziet worden je aandelen per soort gegroepeerd, zoals aandelen en trackers (ETF’s). Per tabel kun je zien welke aandelen je hebt en hoeveel aandelen je hebt. Verder zie je actuele koersinformatie en ook je totale waarde en winst/verlies. Als de beurs geopend is zul je merken dat bedragen regelmatig verspringen en worden bijgewerkt zodat je altijd een actueel overzicht hebt.

In het overzicht is alles wat rood is negatief (verlies) en alles wat groen is positief (winst). Helaas zie je op dit moment veel rood omdat de beurs de laatste maanden een moeilijke tijd heeft gehad.

Ik hoop dat ik je hiermee geholpen hebt en dat je een idee hebt hoe je stap voor stap een aandeel kunt kopen via DEGIRO (Klik hier om je aan te melden bij DEGIRO)