Miljonair worden met de Staatsloterij Oudejaarsloterij

Geschreven door: Ruud 9 minuten leestijd

In minder dan een week is het jaar alweer voorbij. Een traditie die veel Nederlanders hebben is het meedoen aan de Oudejaarstrekking van de Staatsloterij. Een loterij met een hoofdprijs van maar liefst 30 miljoen euro! Maar wat is de kans dat je wint? en wat gebeurt er als je wint? Antwoorden op die vragen komen aan bod in dit artikel.

Traditie

Zoals gezegd is het voor veel Nederlanders een traditie om op de avond van 31 december mee te doen aan de Staatsloterij Oudejaarstrekking. Zelf doe ik ook mee -ook al weet ik dat meedoen aan loterijen eigenlijk gewoon geld weggooien is- en dan niet alleen voor de prijzen. Tuurlijk zou ik graag geld willen winnen, maar de weken voor de trekking zijn ook leuk. Je kunt nadenken over wat je zou gaan doen als je ineens zou beschikken over een enorm bedrag. En daarin ben ik denk ik niet de enige.

Naar schatting koopt 52% van de Nederlanders een oudejaarslot. Het is daarmee een erg populaire loterij, waarschijnlijk mede door de hoofdprijs van 30 miljoen euro. Voor de Oudejaarstrekking van 2016 werden 6,3 miljoen loten verkocht, wat een omzet opleverde van 137,5 miljoen euro. Een jaar later, in 2017, daalde het aantal verkochte loten licht naar 6 miljoen loten en een omzet van 134 miljoen euro. Alsnog een grote omzet en mede daardoor ook een grote pot aan prijzengeld. De Staatsloterij vermeld op haar website dat zij minimaal 60% van de inzet in de prijzenpot stoppen. In het geval van de Oudejaartrekking is dat dus minimaal 80 miljoen euro.

Winkansen Staatsloterij

Winkans

Behalve dat de Staatsloterij graag adverteert dat zij het meeste geld in de prijzenpot stoppen, vertellen ze ook graag dat ze de hoogste winkans hebben van alle Nederlandse Loterijen. De kans dat je namelijk een prijs wint van 5 euro of meer is 51,2%. Maar er zijn natuurlijk meer kansen en prijzen te winnen.

In het overzicht hierboven vallen een aantal zaken op. Zo zie je dat de kans dat je iets wint met je lot 51,2% is, oftewel een kans van 1 op 2. Daarna lopen de bedragen die je kunt winnen op maar tegelijkertijd daalt natuurlijk de kans op zo’n bedrag. De Staatsloterij vermeld dat de kans op een prijs van minimaal je inleg 12,2% is. Ik heb hier echter ook het percentage 3,3% vermeld, omdat ik die gegevens over de Oudejaarstrekking van vorige edities kon vinden. Ik kan niet uitvinden of de 12,2% winkans inmiddels ook geldt voor de Oudejaarstrekking of alleen voor reguliere, maandelijkse trekkingen.

Op de volgende regel komen we dan aan op de prijs van 1 miljoen euro. Een prachtig bedrag om te winnen. Maar je merkt ook direct op dat de kans om dat te winnen bijna nul is, namelijk 0,000038%. Om te vergelijken en beter in te beelden, je hebt evenveel kans om door de bliksem getroffen te worden als om 1 miljoen euro te winnen. En hoeveel mensen ken jij die door de bliksem getroffen zijn? Nul!

We eindigen de tabel natuurlijk met de hoofdprijs. Een geldbedrag van 30 miljoen euro, waarbij de kans nog kleiner is dan getroffen worden door de bliksem, namelijk 0,000024%. Maar hé, iemand moet de prijs winnen omdat hij gegarandeerd valt, dus waarom jij niet? Precies de gedachte van de meeste mensen om mee te doen aan de Staatsloterij Oudejaarstrekking.

Wat als je 30 miljoen wint?

Kansspelbelasting

Stel, jij bent de gelukkige winnaar van de hoofdprijs van 30 miljoen euro. Dan gaan er een hoop dingen gebeuren in de eerste weken en maanden van het nieuwe jaar. Laten we beginnen met het positieve: de prijs van 30 miljoen is belastingvrij! Dit betekend dat je 30 miljoen euro overhoudt na kansspelbelasting. Deze kansspelbelasting is vanaf 2018 vastgesteld op 30,1%. De Belastingdienst geeft een rekenvoorbeeld om te kijken hoeveel geld je zou hebben voor belasting en die gaat als volgt:

30.000.000 * 1000/699 = 42.918.454,93

Zo zie je dat je dus bijna 43 miljoen euro wint (meer dan de helft van de totale prijzenpot) maar dat er dus al bijna 13 miljoen euro wordt afgedragen aan de Belastingdienst voordat jij de prijs in ontvangst neemt.

Vermogensbelasting

Nu we het positieve nieuws hebben gehad en weten dat je 30 miljoen euro overhoudt gaan we over naar het negatieve nieuws. Wederom gaan we het hebben over een belasting, maar nu de vermogensbelasting. Vermogensbelasting is een belasting die je betaald over je vermogen. Deze wordt berekend op het einde van het jaar, dus 31 december. Nu wil het zo zijn dat de Oudejaarstrekking op 31 december is en de winnaar van de hoofdprijs het jaar dus afsluit met een vermogen van meer dan 30 miljoen euro en daar moet dus belasting over betaald worden.

Jaren geleden heeft een winnaar hier een rechtzaak over begonnen en na meer dan 6 jaar kwam de rechter met een oordeel. De man was verplicht tot het betalen van vermogensbelasting over het jaar waarin hij de prijs won, omdat na de trekking hij nog enkele uren had om het lot in het ‘economische verkeer’ te brengen en deze dus te verzilveren voor een geldbedrag.

Vermogensbelasting voor 30 miljoen euro

Vermogensbelasting voor 30 miljoen euro

Mocht jij dus de gelukkige winnaar zijn van de Staatsloterij Oudejaarstrekking, dan sluit je dit jaar af met een vermogen van iets meer dan 30 miljoen euro. Als we dit bedrag invullen op Berekenen.nl dan zien we dat je een belasting van 481.051 euro moet betalen. Terwijl je het geld nog niet eens in ontvangst heb genomen! Het geld wordt namelijk pas overgemaakt naar je nadat je je bij het hoofdkantoor van de Staatsloterij hebt gemeld, met je lot, en je gegevens zijn genoteerd. Dus ongeveer aan het einde van de eerste week van januari beschik jij over 30 miljoen euro op je rekening.

Enkele maanden later, als je de belastingaangifte over het vorige jaar doet, vermeld je je vermogen van dat vorige jaar en ben je dus dit bedrag verschuldigd. Nou is het nooit leuk om belasting te betalen, maar je kunt het toch positief bekijken. Als je veel belasting moet betalen, betekent het in ieder geval dat je ook beschikt over veel inkomen/vermogen. Dus laten we blij zijn en concluderen dat je eigenlijk “maar” 29,5 miljoen euro wint op 31 december.

Wat zou ik doen met 30 miljoen?

Ik zou waarschijnlijk een saaie miljonair worden. Maar dat zijn wel de mensen die het langst miljonair zijn. Als je een grote prijs in de Staatsloterij wint krijgt je namelijk ook de beschikking over een team van de Staatsloterij. Zij helpen en adviseren je over wat je het beste met je geld kan doen. Nou zal je denken, ‘het is mijn geld en ik beslis zelf wat ik ermee doe!’ en dat klopt. Maar vaak zie je dat mensen die een loterij winnen (vooral in Amerika) jaren later failliet gaan en er niets van het geld over is. Zelfs bij grote sterren die miljoenen per jaar verdienen zie je dit gebeuren. Dit komt omdat ze wel geld binnen krijgen, maar het niet kunnen beheren waardoor het er ook met bakken weer uitvliegt.

Auto

Zoals gezegd zou ik anders gaan leven. Ik zorg dat mijn levensstijl niet te hard omhoog gaat. Ik wil namelijk ervoor zorgen dat ik die 29,5 miljoen zoveel mogelijk overhoudt. Het liefst breid ik het vermogen elk jaar nog verder uit! maar je wilt jezelf natuurlijk ook belonen en dingen doen waar je al lang van droomt. Het eerste wat ik dan ook zou doen is om een ‘nieuwe’ auto te kopen.

Audi RS4-R ABT

Audi RS4-R ABT

Op dit moment zou dat voor mij de Audi ABT RS4-R worden. Een leuke, maar nog redelijk bescheiden, auto. Een upgrade van mijn huidige auto, een normale Audi A4. Ik heb het in een van mijn vorige video’s/artikelen gehad over hoe een nieuwe auto kopen een van mijn grootste fouten is geweest voor mijn 30e. Maar met 30 miljoen mag er wel een leuke auto gekocht worden, zeker als autoliefhebber. En er blijft genoeg geld over om het vermogen te laten groeien!

Veranderen van werk

Nadat ik de auto in ontvangst heb genomen wil ik natuurlijk meer tijd om er in te rijden, oftewel, ik zou ontslag nemen van mijn baan. Natuurlijk niet om de hele dag rond te rijden. Ik wil de tijd die ik heb dan gewoon beter benutten. Beter dan voor een baas werken. Ik wil werken voor mezelf, mijn eigen ideeën uitwerken en anderen helpen. Ik wil me fulltime gaan richten op eenPassiefInkomen.nl en andere ideeën die ik heb omdat ik dat leuk vind, omdat ik er anderen mee help en omdat ik een mooie toekomst daarin zie.

Investeren & beleggen

Naast mijn fulltime job, maar dan voor mezelf, zou ik mijn vermogen graag gaan investeren en beleggen. Zoals gezegd wil ik zorgen dat mijn vermogen namelijk niet daalt door de jaren heen, wat zomaar zou kunnen met al die belastingen. Ik wil ervoor zorgen dat mijn vermogen juist toeneemt. Op dit moment ben ik al bezig met beleggen maar met 30 miljoen op de bank zou ik dat naar een volgend niveau tillen. Ik zou meer geld willen beleggen, in indexfondsen maar ook in specifieke bedrijven. Of ik ga meer investeren in bedrijven (start-ups) in Nederland. Maar ik zie ook kansen in vastgoed. Zoals gezegd woon ik in een appartement en ik zou graag meerdere appartementen in dit gebouw kopen om vervolgens te verhuren. Het liefst zou ik het appartement van de buren kopen en het samenvoegen met mijn appartement tot een prachtig penthouse en dan hoef ik niet per direct een miljoenenvilla te hebben. Maar ook andere vastgoedprojecten lijken me leuk en interessant om mijn vermogen mee te vergroten.

Familie & vrienden

Tenslotte zorgt veel geld hebben ervoor dat je levensstijl altijd wel wat verandert. Al ben je bescheiden, zoals ik van plan ben, dan zien mensen het in je omgeving als nog. Ze merken het aan die nieuwe auto, verbouwing aan je huis of verre vakantie die je maakt. Op dat moment ben je opeens een vriend voor iedereen, want geld trekt mensen aan. Nou wil ik niet al het geld voor mezelf houden, zoals gezegd ik help graag anderen, maar dan wel op een waardevolle manier.

Zo zou ik graag de familie en vrienden die ik nu heb willen helpen. Niet door ze 100.000 euro te geven, want dat maken ze zo op. Zoals gezegd zullen de meeste het dan besteden aan een nieuwe auto, verbouwing of verre vakantie en binnen een jaar is er weinig over van de 100.000 euro die ik ze zou geven. Terwijl ook 100.000 euro een enorm bedrag is, kijk maar eens hoelang je er voor moet werken! Daarom wil ik ze op een meer waardevolle manier helpen en daarbij denk ik aan de volgende manieren.

In plaats van geld te geven is de eerste stap om ze te helpen bij eventuele schulden zoals studieschuld of betalingsachterstanden. Met schulden heb je veel stress en denk je minder aan de toekomst omdat je teveel bezig bent met de problemen van vandaag. Schuldenvrij zorgt ervoor dat ze meer kunnen genieten en aan de toekomst kunnen werken. Natuurlijk wil ik wel dat ze schuldenvrij blijven daarna. Dat kan onder andere door te zorgen dat ze het geld gebruiken als buffer of om hun hypotheek (extra) mee af te lossen. Het verlagen van de hypotheek zorgt voor minder maandelijkse lasten waardoor ze meer geld overhouden elke maand. Dan hebben ze nog steeds een baan nodig, maar ze kunnen dan meer geld overhouden om leuke dingen te doen. Leuke dingen zoals meer tijd met (klein)kinderen doorbrengen of een eigen onderneming starten met een idee dat ze al lang hebben. Of geld gebruiken om aan de toekomst van zichzelf of de kinderen te werken.

Zo heb ik ze toch financieel geholpen zonder ze direct een enorm bedrag te schenken. Het geld wordt beter besteed en de kwaliteit van leven zal verbeteren, iets dat denk ik het belangrijkste is, want geld ik zeker niet het belangrijkste. Maar met geld geven alleen kom ik er niet, ik moet ze ook dingen over geld leren. Dingen zoals ik jou leer op dit blog, want geld en inkomen is leuk (korte termijn) maar waar je aan moet werken is vermogen op de lange termijn.