Margin of Safety - Beleggen met een veiligheidsmarge

Geschreven door: Ruud 8 minuten leestijd

Beleggen gaat altijd gepaard met risico. Maar je wilt als je aandelen koopt natuurlijk het risico beperken. Een manier om extra risico's af te dekken is door het toepassen van een 'margin of safety'. Wat het precies inhoudt, waarom je het zou willen toepassen en hoe je dat doet leg ik uit in dit artikel.

Samenvatting: De Margin of Safety is het verschil tussen de koers en de intrinsieke waarde van een aandeel. Door een veiligheidsmarge toe te passen dek je extra risico's af die je niet (altijd) van te voren in kunt schatten of die volgen op emotie in de markt. Door het toepassen van een 'margin of safety' houd je rekening met de marktcyclus en dat de toekomst onzeker is, terwijl je tegelijkertijd op deze manier je rendement kunt verhogen.
Video: Dit artikel kun je ook als video bekijken via Youtube

Wat is een Margin of Safety?

Margin of Safety is, letterlijk vertaald, een veiligheidsmarge. Een soort van buffer. Net zoals je een spaarpotje hebt voor je persoonlijke financiën, voor als het even tegenzit, zo wil je ook een buffer hebben als je aandelen koopt.

Als we kijken naar beleggen dan is de veiligheidsmarge het verschil tussen de koers van een aandeel en de intrinsieke waarde. De koers is eenvoudig te achterhalen. Dat is de prijs waartegen het aandeel op dit moment wordt verhandelt op de beurs. De intrinsieke waarde is de waardering die jij het aandeel geeft op basis van jouw verwachtingen voor de toekomst.

Veel beleggers, en wetenschappers, geloven dat de huidige koers de juiste en meest accurate afspiegeling is van het bedrijf en het aandeel. In de huidige koers zou namelijk alle beschikbare informatie al zijn verwerkt.

Daar ben ik het mee eens! Maar tegelijkertijd zorgt dit niet dat de koers de juiste afspiegeling is want iets dat niet, of zeer moeilijk, te meten is wordt hierin niet meegenomen. De emotie van beleggers.

Koersverloop op de lange termijn

In onderstaande tekening zie je het verloop van een aandelenkoers. Dit is een vereenvoudigde weergave over de lange termijn, maar laat goed zien dat er bijna altijd verschil is tussen de koers van een aandeel en de intrinsieke waarde. De geel gearceerde stukken van de tekening geven de emotie van de markt aan.

Verschil tussen koers en intrinsieke waarde van een aandeel

Verschil tussen koers en intrinsieke waarde van een aandeel

Wanneer de koers van een aandeel boven de intrinsieke waarde komt, betekent het dat de markt positief is over het aandeel. Het is een bedrijf dat hard groeit of een sector met veel potentie. Er is meer interesse in het bedrijf, de vraag neemt toe waardoor ook de koers van het aandeel stijgt.

Dit zie je regelmatig gebeuren bij bedrijven of zelfs hele sectoren. De afgelopen jaren zagen we dat bijvoorbeeld rondom elektrische voertuigen. Maar op een gegeven moment beseffen ook beleggers dat er teveel hype ontstaat. Dat de koers niet langer in verhouding staat met de intrinsieke waarde van het aandeel. Of er gebeurt iets op de beurs waardoor de bubbel barst. Op dat moment daalt de koers en gaat hij richting de intrinsieke waarde.

Maar het is zelden dat de koers dan blijft hangen op de intrinsieke waarde. Vaak zal een koers verder dalen omdat beleggers te maken krijgen met een andere emotie: angst. De koers is al zoveel gedaald, wie zegt dat het niet eindeloos door blijft dalen? Door de angst in de markt is de koers lange tijd lager dan de intrinsieke waarde. Het verschil tussen de intrinsieke waarde en de koers is jouw 'margin of safety'.

Waarom een Margin of Safety toepassen?

De term 'margin of safety' werd als eerste gebruikt door Benjamin Graham. Hij is een van de meest bekende waardebeleggers uit de geschiedenis. Warren Buffett heeft veel geleerd en te danken aan Benjamin Graham en zijn inzichten.

Maar dat het juist de waardebelegger Graham was die gebruik maakte van de veiligheidsmarge, wil niet zeggen dat het alleen voor waarde-aandelen kan worden gebruikt. De veiligheidsmarge kun je toepassen op alle aandelen, en is mogelijk extra interessant op groeiaandelen.

Verschillende redenen voor een veiligheidsmarge

Er zijn namelijk verschillende redenen om een 'margin of safety' toe te passen. Ten eerste wil je natuurlijk zo 'goedkoop' mogelijk een aandeel kopen. Je bent je bewust van de emotie in de markt onder beleggers. Omdat je weet dat deze momenten af en toe voorkomen, bereid je jezelf erop voor om zo juist te kunnen profiteren van de angst van andere beleggers.

Een tweede, belangrijke, reden is omdat je bij de waardering van een aandeel aannames doet voor de toekomst. Niemand kan de toekomst voorspellen, ook jij en ik niet. Juist daarom wil je zorgen dat je in je waardering al rekening houdt met een risico dat je het verkeerd inschat of dat er dingen gebeuren die negatieve impact gaan hebben op de koers.

Houdt er ook rekening mee dat een klein verschil in je berekening voor een groot verschil in de waardering van een aandeel zorgt. Ook daarom is een veiligheidsmarge aan te raden! (Later meer uitleg...)

Daarnaast wil je een veiligheidsmarge toe passen om juist je rendement te vergroten. Wanneer de intrinsieke waarde van een aandeel op dit moment 100 euro is en dit gelijk is aan de koers, zou dat een goed teken zijn. Als de koers dan de komende drie jaar stijgt naar 160 euro dan heb je 60 euro winst, oftewel een rendement van 60%.

Maar als je een veiligheidsmarge toepast van 20% omdat je weet dat je te maken hebt met emoties in de markt, dan zou je het aandeel pas kopen op het moment dat de koers 80 euro is. Stel dit zou een paar maanden later gebeuren terwijl we al zagen in het vorige voorbeeld dat het aandeel stijgt naar 160 euro. Dan zou je in dit geval 80 euro winst hebben, oftewel een rendement van 100%.

Wil je beginnen met beleggen? Kijk dan eens naar DEGIRO, dat is de broker die ik gebruik voor de aankoop van mijn aandelen en ETF's. Klik hier voor meer informatie en om gratis een account te openen!

Hoe pas je een 'Margin of Safety' toe?

Een veiligheidsmarge kun je eenvoudig toevoegen aan de spreadsheet waarmee je een aandeel waardeert. Ik heb een video gemaakt over aandelen waarderen die je hieronder kunt bekijken. Of klik hier om de spreadsheet aan te vragen zodat je zelf aandelen kunt gaan waarderen.

Als we gebruik maken van die spreadsheet om aandelen te waarderen, kunnen we op twee manieren de 'margin of safety' zien of toepassen. Ik gebruik in onderstaand voorbeeld de data voor het aandeel Apple (#AAPL).

Margin of Safety - Eerste manier

Margin of Safety - Eerste manier

In bovenstaande afbeelding vullen we aan de linkerkant onze verwachtingen in voor het aandeel voor de komende 5 jaar. Zo gaan we in dit voorbeeld uit van een omzetgroei van 10% per jaar, een winstmarge van 26% en willen we een rendement van 7% behalen.

Op basis van die gegevens zien we aan de rechterkant twee waarderingen ontstaan. De waardering op basis van de multiples (1) en de waardering op basis van de Discounted Cash Flow (2). Onder deze uitkomsten staat een percentage van het verschil met de huidige koers. Dat verschil is jouw veiligheidsmarge.

In dit geval, met de verwachtingen zoals ik ze had ingegeven, zien we negatieve percentages. Dat betekent dat er dus GEEN veiligheidsmarge is. De koers van het aandeel is niet interessant. Wil je een 'margin of safety' van 20% of meer, dan is het alleen interessant om te kopen op momenten dat het percentage ook 20% of meer aangeeft.

Margin of Safety - Tweede manier

Margin of Safety - Tweede manier

We kunnen ook op een andere manier een veiligheidsmarge toepassen. Waar we eerder het gewenste rendement per jaar (3) op 7% hadden gezet, kunnen we dit verhogen.

Een rendement van 7% is wat je ongeveer kunt verwachten op de beurs als je gaat kijken naar de lange termijn van wereldwijd gespreide ETF's of indexen.

Wanneer we dit gewenste rendement verhogen naar bijvoorbeeld 12%, wil dat eigenlijk zeggen dat we jaarlijks 5% meer rendement wensen te ontvangen omdat we meer risico nemen. We kiezen tenslotte voor een los aandeel.

Deze 5% extra rendement per jaar is de veiligheidsmarge die we inbouwen. Deze verhoging zorgt namelijk voor een 'margin of safety' van meer dan 27% in de komende 5 jaar (1,05^5 = 1,2762).

Als we dat die aanpassing doen, samen met een verhoging van de verwachte omzetgroei van 20% per jaar, dan zien we dat voor de multiples waardering we uitkomen op een koers van 178.17. Deze ligt 3,30 hoger dan de huidige koers, wat betekent dat het nu een interessant moment zou zijn om te kopen (uitgaande van die verwachtingen). In deze situatie is ieder percentage hoger dan 0% verschil met de huidige koers positief, en geeft het aan dat er voldoende veiligheidsmarge aanwezig is.

Conclusie

Door het toepassen van de 'margin of safety' verklein je jouw risico's bij de aankoop van een aandeel. Het is eenvoudig toe te passen bij het waarderen van een aandeel en is toepasbaar op ieder type aandeel.

De veiligheidsmarge zorgt ervoor dat er extra ruimte ontstaat omdat je bij jouw verwachting voor de toekomst nooit alles goed in kunt schatten. Kleine verschillen zorgen voor een groot verschil in de waardering, en met deze veiligheidsmarge houdt je daar (gedeeltelijk) rekening mee.

Daarnaast kun je jouw rendement vergroten door alleen te kopen wanneer de koers ver genoeg is gedaald. Je bent je bewust van de emoties van beleggers en hebt het geduld om de markt af te wachten tot de koers genoeg is gedaald, bijvoorbeeld door angst van andere beleggers. Ook al komt dit moment maar eens in de vele jaren voor.

Wordt de koers niet behaald dan is dat geen probleem. Je bent namelijk niet verplicht om een aandeel te kopen. Je wilt alleen aandelen kopen waar je verwacht genoeg rendement te kunnen maken in de toekomst!