Beleggen voor Beginners (2019)
Misschien is jouw goede voornemen voor 2019 om vermogen op te bouwen. Een goede manier om dit te doen -op de lange termijn- is door te gaan investeren in aandelen, oftewel door te beginnen met beleggen. Dit artikel beantwoord 10 veel gestelde vragen met betrekking tot het (beginnen met) beleggen. Ik hoop je hiermee de basisinformatie te geven zodat je beter voorbereid kunt beginnen met het opbouwen van vermogen in 2019.
Kijk jij liever een video dan dat je leest? Dit artikel wordt ook behandeld in de video onderaan deze pagina!
Is 2019 een goed moment om te beginnen met beleggen?
Zoals je in bovenstaande grafiek kunt zien is de AEX de laatste 5 jaar bezig met een mooie opwaartse trend. Natuurlijk zijn er af en toe wat correcties en gaat de koers naar beneden, maar over het algemeen stijgt de koers elk jaar met een mooi percentage. Dat is natuurlijk iets dat ook de mensen niet ontgaat en zij willen graag investeren om op die manier extra geld te verdienen. Zeker nu spaarrentes zeer laag zijn bieden aandelen een alternatief om vermogen op te bouwen.
Dit zien natuurlijk ook verschillende bedrijven gebeuren, zoals banken. Zij spelen hier op in door actief reclame te gaan maken voor hun beleggingsproducten. Dit kan zijn om mensen zelf aandelen te laten kopen maar ook het beheerd beleggen wordt volop gepromoot. Hierbij leg je geld in en beheerd het bedrijf de investering voor je zonder dat jij iets hoeft te doen. Natuurlijk wordt hier wel een vergoeding voor gevraagd. Zo is het voor mensen heel makkelijk om in te stappen en te beginnen met beleggen. Helaas zul je merken dat mensen vaak op het verkeerde moment in de markt stappen.
De financiële markten hebben zoals gezegd regelmatig een correctie. Een tijd waarin de koers daalt, bijvoorbeeld door een (economische) crisis, en uiteindelijk weer uitkomt op een lagere waarde omdat de toekomst er minder rooskleurig uitziet. En aangezien we al een lange tijd geen echte daling hebben gezien is het aannemelijk dat er binnenkort (binnen 2 jaar is mijn mening) een keer een correctie aankomt. Juist op het moment dat de meeste ‘normale’ mensen dus net beginnen met beleggen. En met ‘normale’ mensen bedoel ik mensen die het niet beroepsmatig of professioneel doen, maar degene die ook willen profiteren van de stijgende markt en geld willen verdienen en dus uiteindelijk te laat in de markt stappen. Ze krijgen dan vrij snel te maken met een correctie en verliezen in korte tijd tot wel 50% van hun vermogen. Ze verkopen dan snel hun aandelen om verdere verliezen te voorkomen en zullen vervolgens niet opnieuw investeren na deze negatieve ervaring, terwijl juist in de jaren daarna weer volop winst te maken is.
Ondanks alle waarschuwingen en negatieve informatie hierboven raad ik je toch aan om in 2019 te (beginnen met) beleggen!
Het beste moment om te beginnen met investeren in je toekomst is namelijk altijd vandaag! Dit heeft onder andere te maken met samengestelde interest. Deze rente op rente wordt namelijk steeds sterker naarmate je langer in de markt zit. Zorg er dus voor dat je zo vroeg mogelijk begint met beleggen of met andere investeringen voor je toekomst.
Maar waarom zou je beginnen met beleggen als er binnenkort een beurscorrectie of beurscrash aan komt? Ten eerste beginnen we met beleggen maar dan wel met kleine bedragen. Stel je hebt 10.000 euro die je graag wilt investeren. In plaats van dat je het hele bedrag ineens investeert in aandelen (of beheerd vermogen) zorg je ervoor dat je dit in stappen doet. Zo zou ik bijvoorbeeld eerst 1000 euro investeren, om vervolgens maandelijks 100 tot 250 euro te investeren. Op deze manier verspreid je je investering en dus ook het risico. Als de beurs dan zakt na een jaar dan heb je maar een klein bedrag waar je waarde op zult verliezen, namelijk 4.000 euro (1.000 euro initiële inleg + 12 x 250 euro per maand).
Als de beurs dan inzakt met 40% verlies je slechts een klein deel van je vermogen. Dit is in dit geval 1.600 euro op een vermogen van 10.000 euro oftewel 16%. Hoewel dit een aanzienlijk verlies is, is dit relatief een goedkope manier om een crisis mee te maken. Je zult namelijk ook met deze kleine investering alles van een crisis meemaken van het dagelijkse negatieve nieuws tot de stress over wanneer aandelen eindelijk ophouden met dalen en weer beginnen te stijgen en alle (emotionele) zaken die er tussen in liggen. Je zult leren om te kijken naar de lange termijn en je niet druk te maken om de koersen van vandaag de dag, hoe moeilijk dit ook is.
Een daling van beurskoersen heeft ook een heel positief gevolg! Naarmate koersen dalen kun je namelijk steeds meer aandelen kopen, aangezien je maandelijkse inleg hetzelfde blijft. Als je een aandeel kocht van 100 euro aan het begin, maar daalt de koers uiteindelijk naar 50 euro, dan kun je aan het einde van de daling dus 2x zoveel aandelen kopen met dezelfde inleg. Zo kun je je positie in een bedrijf verhogen en extra profiteren wanneer koersen weer gaan stijgen!
1. Wat zijn aandelen?
Ik heb vorige maand al een artikel geschreven met alle basisinformatie over aandelen genaamd “De basis van… aandelen”. Hierin kun je nog veel meer informatie vinden met betrekking tot aandelen, maar ik zal hier alleen het antwoord op deze vraag herhalen:
Belangrijk is om eerst de definitie en korte omschrijving van een aandeel te weten. Hiervoor ga ik naar Wikipedia en daar staat, samenvattend, het volgende vermeld:
Een aandeel is een waardepapier dat een aantal rechten geeft met betrekking tot een vennootschap. Dit kan een Besloten Vennootschap (BV) of een Naamloze Vennootschap (NV) zijn. Aandelen van een NV kunnen verhandeld worden. –Wikipedia
Zo hebben we in drie zinnen al enkele dingen over aandelen geleerd. Ten eerste is een aandeel dus een waardepapier. Dit betekend dat het dus een waarde vertegenwoordig, in dit geval een geldbedrag als stukje van een vennootschap. Vroeger was het nog letterlijk een papier, tegenwoordig gaat ook de aankoop en verkoop van aandelen vooral online en zijn aandelen dus ook digitaal. Ook leren we dat er twee soorten vennootschappen zijn, de BV en NV. Tenslotte leren we dat aandelen van een NV verhandeld kunnen worden op een aandelenmarkt. Meer informatie over de laatste twee punten krijg je verderop in dit artikel.
2. Waar koop je aandelen?
Je kunt aandelen op verschillende plekken kopen. De meeste mensen denk vaak als eerste aan de bank, bijvoorbeeld de bank waar ze zelf bankieren (Rabobank, ING, ABN Amro). Er zijn echter ook veel aanbieders op het internet te vinden, zogenaamde brokers. Aangezien zij zich volledig richten op de handel in aandelen, obligaties, opties etc. kunnen zij veel aantrekkelijkere tarieven bieden dank banken.
Enkele van die online brokers en de aanbieders die ik gebruik voor de aankoop van mijn aandelen zijn DEGIRO en FlatEx. Klik op de namen om meer informatie over deze bedrijven te lezen.
3. Is beheerd beleggen een goed idee?
Ook voor beheerd beleggen zijn er veel aanbieders, zowel banken als online aanbieders. Bij beheerd beleggen maak jij maandelijks een bedrag over naar je beleggingsrekening waarna de aanbieder voor jouw dit geld gaat beleggen. Dit doen zij vaak op basis van een profiel dat van jouw gemaakt wordt aan de hand van een vragenlijst. In die vragenlijst kun je laten weten hoeveel risico je wilt nemen, op welke termijn je een vermogen wilt opbouwen etc. Op basis van de antwoorden die je geeft wordt een profiel gemaakt en aandelen aangekocht.
Een aanbieder van beheerd beleggen die ik zelf gebruik is Binck Forward.
Natuurlijk bieden zij deze service niet voor niets aan. Afhankelijk van de aanbieder moet je rekening houden met kosten van 0,5% tot 2% per jaar. Dit lijkt misschien weinig maar dit verschil in rendement kan op de lange termijn grote verschillen veroorzaken. Het is daarom van belang dat je hier goed rekening mee houdt. Ondanks de kosten kan beheerd beleggen toch een goed idee voor je zijn!
Want ondanks dat het geld kost, kan je op deze manier makkelijk beginnen met vermogen op te bouwen. Het enige dat je hoeft te doen is maandelijks geld over te maken naar je beleggingsrekening. Vaak gaat dit nog automatisch door middel van een machtiging. Dus nadat je het eenmalig hebt ingesteld wordt er maandelijks geld voor je geïnvesteerd. Je kunt vervolgens inloggen bij de aanbieder en kijken op welke manier zij jouw geld beleggen. Welke aandelen kopen zij in? Hoe is de verhouding tussen aandelen? Welke rendementen krijg ik op deze aandelen? Door deze informatie af en toe te bekijken kun je veel zelf leren.
Beheerd beleggen is dus een goed idee. Zeker als je net begint met beleggen! Maar zorg ervoor dat je na een tijdje meer tijd investeert in het zelf leren kiezen, beoordelen en kopen van aandelen omdat je hier geld mee bespaard. En zoals gezegd, kan die 0,5% tot 2% per jaar op de lange termijn een enorm verschil uitmaken!
4. Hoe verdien je geld met aandelen?
Je kunt met aandelen op twee manieren geld verdienen, zoals ik ook al eerder in dit artikel heb behandeld. Ten eerste is dat door middel van de waardestijging en ten tweede door het dividend van een aandeel. Ik zal ze beide nogmaals kort toelichten.
Bij waardestijging van een aandeel verdien je geld doordat het aandeel meer waard wordt. Stel je koop aan het begin van het jaar een aandeel van Apple voor 150 euro. Gedurende het jaar maakt Apple winst, veel winst, en voorspellen ze dat dit ook voor het komende jaar het geval zal zijn. Omdat de vooruitzichten goed zijn willen meer mensen dit aandeel kopen. Door die combinatie zal de prijs die men wil betalen voor het aandeel toenemen, omdat de winstverwachting ook toeneemt. Het zou dus kunnen zijn dat aan het einde van het jaar hetzelfde aandeel nu niet meer voor 150 euro verhandelt wordt, maar inmiddels voor 200 euro. Je hebt dan dus een winst van 50 euro, oftewel 33% rendement op het aandeel.
De tweede manier waarop je geld kunt verdienen is door middel van dividend. Dit is het bedrag per aandeel dat een bedrijf uitkeert omdat het winst heeft gemaakt. Zoals gezegd heeft Apple dit jaar veel winst gemaakt. Tijdens de Algemene Vergadering voor Aandeelhouders wordt besloten om dividend uit te keren, 3 euro per aandeel. Omdat jij dus een aandeel van Apple hebt, heb jij recht op dat dividend van 3 euro. Dit zal automatisch op je beleggingsrekening worden gestort. Omdat je het aandeel had gekocht voor 150 euro en je nu 3 euro ontvangt, heb je een rendement van 2% behaald met dit dividend.
5. Hoe worden winsten belast?
Omdat je op twee manieren geld kunt verdienen met aandelen (waardestijging en dividend) zijn er ook twee manieren waarom winst belast wordt. Ik zal beide van deze vormen van belasting uitvoerig behandelen.
Vermogensbelasting
Kijken we als eerste naar de winst door waardestijging van een aandeel dan hebben we te maken met belasting volgens de vermogensbelasting. Hierbij wordt dus gekeken naar de totale waarde van je aandelen en dit wordt bij je vermogen geteld. Net zoals bij spaargeld of Bitcoins het geval is. Het voordeel van vermogensbelasting is dat het eerste deel van je vermogen niet belast wordt. Dit gedeelte noemt men heffingsvrij vermogen, en in 2019 is dit vastgesteld op 30.360 per persoon. Dit betekend dus dat je over de eerste 30.360 euro van je vermogen geen vermogensbelasting hoeft te betalen. Zo probeert de overheid om geld sparen aantrekkelijker te maken zodat mensen een buffer van spaargeld kunnen opbouwen.
Voor 2019 hanteert de Belastingdienst onderstaande tarieven bij het berekenen van het rendement op je vermogen, oftewel de vermogensbelasting.
De overheid gaat tegenwoordig niet meer uit van het daadwerkelijk behaalde rendement wat je hebt gehaald, maar kiest ervoor om een fictief rendement toe te passen. De gedachten hierachter is dat het zo makkelijker is, en ze gaan er van uit dat naarmate je meer vermogen hebt je ook in staat bent meer rendement te behalen. Bijvoorbeeld omdat je het eerste gedeelte op een spaarrekening zet (laag rendement) en de rest verdeeld over investeringen in aandelen, vastgoed etc. wat zorgt voor hogere rendementen.
Afhankelijk van hoeveel vermogen je hebt, valt (een gedeelte van) je vermogen in een van de 3 schijven. In elke schijf wordt een gedeelte met 0,13% belast en de rest met 5,6%. Per schijf zijn de verhoudingen hiervan anders, en zal het gedeelte dat met 5,6% belast wordt toenemen naarmate je meer vermogen hebt. Hieronder vinden we een berekening bij een vermogen van 100.000 euro waarvan de eerste 30.360 euro dus heffingsvrij is.
Dividendbelasting
Wanneer je winst behaald met aandelen doormiddel van dividend dan wordt over dit dividend ook belasting geheven. Dit wordt dividendbelasting genoemd. Het bedrijf dat het dividend uitkeert houdt deze belasting in voordat het geld wordt uitgekeerd. Stel jij zou recht hebben op 1 euro dividend per aandeel, dan ontvang je uiteindelijk maar 85 eurocent omdat het bedrijf 15 cent dividendbelasting per aandeel inhoud.
Je kunt deze dividendbelasting verrekenen met je inkomstenbelasting. Tijdens de aangifte kun je aangeven hoeveel dividend je hebt ontvangen en hoeveel hiervan Nederlands dividend betreft. Zo kun je het betaalde dividend op Nederlandse aandelen via je aangifte verrekenen. Betaalde belasting op buitenlandse aandelen wordt alleen verrekend als Nederland een belastingverdrag heeft met het land waar het bedrijf gevestigd is.
6. Welke beleggingsstrategieën zijn er?
Je bent inmiddels veel te weten gekomen over beleggen en de winsten die je kan halen en de belasting die je daarover betaald. Je bent geïnspireerd geraakt en wilt graag beginnen met beleggen maar je weet niet welke methode je wilt toe gaan passen. Dat is helemaal afhankelijk van de persoon die je bent, maar over het algemeen zijn er drie beleggingsstrategieën. Je kunt een keuze maken op basis van je beschikbare tijd, kennis en termijn waarop je vermogen wilt opbouwen.
Daytrading (daghandel)
Het kenmerk van daytraden is dat je een aandeel koopt en verkoopt op dezelfde dag. Vaak worden dit soort transacties gedaan door grote instellingen en is dit volledig geautomatiseerd. Maar ook als individu kun je zelf gaan daytraden. Je moet dan wel zorgen dat je voordat de beurs open gaat je veel informatie hebt en vooral het nieuws volgt. Zodra een aandeel stijgt, of kan gaan stijgen op basis van recent nieuws, koop je het aandeel om het vervolgens zo snel mogelijk met winst te verkopen.
Het voordeel van daytraden is dat je in korte tijd veel winst kunt maken. Je zult echter wel over redelijk wat vermogen moeten beschikken omdat de winsten per aandeel vaak niet heel groot zijn en dus alleen interessant zijn als je veel aandelen kunt kopen. Zeker als je de transactiekosten in de gaten houdt, omdat je twee transacties maakt op dezelfde dag (inkoop en verkoop). Daarnaast moet je dagelijks veel tijd hebben om het nieuws te volgen en direct een analyse te maken. Vervolgens moet je dus de aandelen nog kopen en ook weer verkopen op het juiste moment. Dit maakt dat daytraden voor veel mensen niet interessant is, tenzij je veel tijd hebt.
Swingtrading
Bij swingtrading willen we een aandeel kopen en op korte termijn weer verkopen met winst. Niet op dezelfde dag zoals bij daytrading, maar eerder enkele dagen tot enkele weken. Bij swingtrading kijk je naar aandelen die volatiel zijn, oftewel aandelen die veel in waarde veranderen. Dit kan zijn van bedrijven (in de techsector) maar ook bijvoorbeeld aandelen die de olieprijs volgen. Ook bij deze aandelen handel je vaak op basis van nieuws en analyses die je daarop maakt.
Zelf kocht ik aandelen van Facebook na een slecht nieuwsbericht over privacy en waardoor het aandeel met 20% daalde. Ik keek naar eerdere momenten waarop het aandeel Facebook daalde na een nieuwsbericht en zag dat een aandeel zich vaak snel herstelde. Mijn aankoop was dan ook bedoeld als swingtrade omdat ik hoopte het aandeel binnen enkele weken te kunnen verkopen wanneer het weer op de oude prijs zou staan en ik dus ongeveer 20% winst had gemaakt. Helaas is Facebook op dit moment (enkele maanden later) nog steeds niet op het oude punt teruggekeerd, mede doordat de hele beurs flink in waarde is gedaald. Ik houd het aandeel daarom aan omdat ik wel in de toekomst nog volop kansen zie voor Facebook en hun merken Whatsapp en Instagram.
Lange termijn
Dit is de strategie die ik zelf ook vooral hanteer en ook aanraadt aan mensen die willen beginnen met beleggen. Deze strategie is interessant omdat het relatief weinig tijd kost en de rendementen op lange termijn prima zijn om een mooi vermogen op te bouwen. Bij beleggen voor de lange termijn kijk je niet enkele dagen of weken vooruit, maar minstens een jaar en liever 10 jaar of meer.
Je wilt bedrijven kiezen die een gevestigde naam hebben en die over 10 jaar nog steeds bestaan en winst maken. Dit kan ooit lastig zijn want zelfs grote merken als Nokia en Kodak zijn verdwenen. Een goed alternatief daarom is te kijken naar indexfondsen of ETF’s. Het voordeel van deze soorten aandelen is dat zijn een brede markt volgen en dus direct spreiding geven, terwijl ze tegen lage kosten werken. Een indexfonds volgt een hele index, zoals bijvoorbeeld de AEX (Amsterdamse Beurs) of de S&P500 (500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten). Een ETF’s is een Exchange Traded Fund en is dus op de beurs verhandelbaar en volgt een onderliggende index, sector of land. Zo zijn er ETF’s die zich richten op dividendaandelen, opkomende markten of bijvoorbeeld de technologie sector.
Bekende aanbieders van indexfondsen en ETF’s zijn bijvoorbeeld Vanguard of IShares. Deze zijn via de meeste online brokers te koop (ik gebruik hiervoor DEGIRO) en hanteren zeer lage kosten. Zo heeft bijvoorbeeld Vanguard fondsen die 0,07% kosten hanteren per jaar omdat ze niet actief beheerd worden maar gewoon de beurs volgen. Hier kun je vaak zelf niet tegenop door het zelf te doen, zeker met de rendementen die ze behalen op de lange termijn.
7. Is beleggen een vorm van passief inkomen?
Of beleggen een vorm van passief inkomen is hangt af van welke strategie je kiest. Voordat we gaan kijken of de strategieën voldoen als passief inkomen, wil ik eerst nog even de definitie van passief inkomen herhalen.
Bij passief inkomen is er geen verband tussen tijd en geld. In tegenstelling tot je salaris, waar je betaald krijgt voor elk uur dat je werkt, ontvang je bij passief inkomen geld voor werk of geld dat je vooraf hebt geïnvesteerd. Zo kan een boek schrijven en uitbrengen voor een vorm van passief inkomen zorgen omdat zodra het boek geschreven is, je geld kan blijven ontvangen voor elke verkoop zonder dat dit extra werk kost want je boek is al geschreven. Maar ook rente of dividend ontvangen is een vorm van passief inkomen op basis van geld dat je vooraf hebt geïnvesteerd
Als we dan weer kijken naar de 3 strategieën dan vallen daytrading en swingtrading al direct af omdat zeker bij daytrading je dagelijks veel tijd kwijt bent met het handelen in aandelen. Maar ook bij swingtrading moet je regelmatig nieuws volgen en analyses maken om te bepalen wanneer het een goed moment is om aandelen te kopen en verkopen en daarom valt ook deze strategie af als passief inkomen.
De enige strategie die je dus aan kunt merken als passief inkomen is beleggen voor de lange termijn. Dit is omdat je regelmatig (aanrader: maandelijks) aandelen koopt in een indexfonds of ETF ongeacht hoe het gaat op de korte termijn. Misschien is de beurs de afgelopen maand 5% gestegen en moet je dus de aandelen kopen tegen een hoger bedrag. Maar ook als de beurs de afgelopen maand 5% gedaald is maakt dat niet uit, want nu kun je hetzelfde aandeel dat je al wilde kopen dus goedkoper kopen. Als je eenmaal een indexfonds of ETF hebt gekozen blijf je hier vaak bij en kost het alleen tijd als je het aandeel koopt. Het enige waar je je op richt is de lange termijn. Het liefst zo ver mogelijk vooruit, dus 10, 20 of misschien wel 40 jaar.
Kijken we bijvoorbeeld naar de S&P500 (500 grootste bedrijven van de VS) dan zien we op lange termijn een stijging. Gemiddeld een rendement van 7% per jaar en we hopen dat deze groei zich ook doorzet in de toekomst om ons vermogen te laten groeien. Omdat het dus weinig tijd kost en het vermogen waarschijnlijk groeit met ongeveer 7% per jaar (op basis van resultaten uit het verleden) zou je kunnen zeggen dat beleggen voor de lange termijn een vorm van passief inkomen is.
8. Waar kan je meer leren over een bedrijf of aandeel?
Je bent nu op een punt aangekomen waarop je graag een aandeel wilt uitzoeken dat je kan kopen. Je wilt dus zoveel mogelijk informatie verzamelen om een goede beslissing kunnen nemen. Ik maak hiervan gebruik van verschillende bronnen die ik hieronder per bron zal behandelen.
Google Finance
Via Google Finance kan je veel informatie vinden over bedrijven, zoals koersen, winsten en gerelateerd nieuws. De grafieken hierboven in het artikel komen ook telkens van Google Finance af. Het voordeel van Google Finance is dat je het snel kunt zoeken via Google. Daarnaast kun je Google Finance koppelen aan Google Spreadsheet of Microsoft Excel waardoor je de actuele koersen en kengetallen in een Excel document kunt gebruiken, bijvoorbeeld om je actuele aandelenportefeuille bij te houden.
Yahoo Finance
Yahoo Finance is een ideale bron als je snel veel informatie te weten wilt komen. Ook hier vindt je actuele nieuwsberichten maar ik gebruik Yahoo Finance vooral vanwege de grafieken en de financiële informatie en analyses van analisten. Zo kun je snel een beeld vormen van het bedrijf en ook je eigen analyses maken door gebruik te maken van de grafiek en alle indicatoren die Yahoo Finance aanbied.
Finbox.io
Finbox.io is een website die ik recent ben tegengekomen toen ik opzoek was naar informatie om de koers van aandelen te analyseren. Er zijn veel manieren om dit te doen en Finbox.io doet dit allemaal op de achtergrond. In het screenshot hierboven zie je rechtsboven de ‘fair value’ van Apple volgens Finbox.io. Deze is vastgesteld op $ 165,49 en dat is hoger dan de actuele koers van $157,76 (zie linksboven). Er is hierdoor een winst te behalen van bijna 5% op basis van verschillende waarderingsmethodes. Bij Finbox.io kun je elk van deze waarderingen bekijken en op basis hiervan dus je eigen analyse en beoordeling maken.
Een ander bijkomend voordeel is dat Finbox.io ook te koppelen is met Google Spreadsheets en Microsoft Excel net zoals Google Finance dat ook was. Het verschil met Google Finance is echter dat Finbox.io veel meer informatie over bedrijven heeft en je dus je analyse in Excel veel uitgebreider kunt maken.
Bedrijfsinformatie
Wanneer je aandelen wilt kopen van een specifiek bedrijf of bijvoorbeeld een ETF dan kun je het beste gaan naar de website van het bedrijf zelf. Hierop vindt je vaak veel informatie voor investeerders zoals jaarverslagen, kwartaalrapporten en conference calls. In het geval van ETF’s vind je informatie over bijvoorbeeld kosten, rendementen en spreiding.
Jaarverslagen worden jaarlijks door bedrijven opgesteld en bevatten veel nuttige informatie voor investeerders. Je kunt zo zien hoe een bedrijf het afgelopen jaar heeft gepresteerd in de vorm van omzet, winst, marge etc. Maar ook wordt hun visie op de toekomst behandeld en vertellen zij waar ze kansen zien en waar bedreigingen liggen. Op basis hiervan geven zij een voorspelling voor het komende jaar.
Kwartaalrapporten zijn ongeveer hetzelfde als jaarverslagen alleen worden deze elk kwartaal uitgebracht. Een kwartaalrapport bevat dus veel meer actuele informatie dan een jaarverslag. Door het lezen van een kwartaalrapport ben je dus op de hoogte van de laatste informatie van een bedrijf.
Veel bedrijven doen ook zogenaamde ‘conference calls’. Dit zijn vergaderingen waarop journalisten en investeerders kunnen inbellen en waarop belangrijke mensen binnen het bedrijf antwoord geven. Zo volg ik vaak de conference calls van Tesla en zit hier Elon Musk (CEO) aan tafel samen met een paar hooggeplaatste collega’s. Zij beantwoorden vragen van journalisten en investeerders en dit bied weer meer actuele informatie dan een kwartaalrapport. Daarnaast kun je zo ook de visie en toekomst beter inschatten door de antwoorden die ze geven en de voorspellingen die ze doen.
9. Hoeveel geld heb ik nodig om te beleggen?
Om te beginnen met beleggen heb je helemaal niet zoveel geld nodig. Hoeveel je nodig hebt is vooral afhankelijk van hoeveel je kunt missen en hoelang je nog hebt tot aan je pensioen. Het is namelijk vooral de samengestelde interest die zijn werk doet voor je, en daar heb je nou eenmaal veel tijd voor nodig.
Stel dat je nog jong bent (18 jaar) en je wilt beginnen met beleggen. Je wilt ervoor zorgen dat je later een mooi vermogen op hebt gebouwd. Aangezien je nog genoeg tijd hebt tot aan je pensioen (ongeveer 50 jaar) hoef je op dit moment niet veel te investeren. En dat is fijn, want als jongere heb je vaak weinig inkomen. Zo kan je dus al beginnen met beleggen door bijvoorbeeld 25 euro per maand te investeren. Naarmate je ouder wordt neemt waarschijnlijk je inkomen toe. Zorg er dan voor dat je 10% van je inkomen reserveert voor spaargeld en investeringen. Voor de meeste mensen betekent dit dat ze uiteindelijk 160 tot 250 euro per maand kunnen investeren in hun toekomst. Bereken voor jezelf hoe jouw vermogen kan groeien via Berekenhet.nl
Leven van je vermogen
Wanneer je wilt leven van je vermogen, oftewel je wilt niet langer werken voor je geld, moet je zorgen dat je ongeveer 1 miljoen euro aan belegd vermogen hebt opgebouwd. Dit is gebaseerd op de 4% regel. Deze regel houd in dat je berekent wat je nodig hebt om van te leven in een jaar. Dit bedrag, bijvoorbeeld 50.000 euro, is 4% van het vermogen wat je nodig hebt. Door deze 50.000 te vermenigvuldigen met 25 kom je dus aan het benodigde vermogen: 1 miljoen euro.
De 4% regel gaat ervan uit dat je jaarlijks dus 4% van die 1 miljoen euro uit je vermogen haalt om van te leven. Maar omdat je vaak meer rendement haalt dan die 4% blijft er een gedeelte achter waardoor je vermogen dus niet zo snel afneemt en mogelijk zelfs nog groeit.
Rekenvoorbeeld bij 1 miljoen euro vermogen
Je vermogen groeit met gemiddeld 7% per jaar (historisch rendement van de S&P500). Dit betekend dat je 70.000 euro rendement behaald per jaar. Nu heb je je leven zo ingericht dat je per jaar maar 50.000 euro opneemt om van te leven. Hierdoor eindig je het jaar met een vermogen van 1.020.000 euro.
In bovenstaand voorbeeld zie je dat je vermogen groeit nadat je er al geld hebt uitgehaald om van te leven. Ik heb hierbij geen rekening gehouden met belastingen, maar 50.000 euro is ook een redelijk bedrag om van te leven. Zeker omdat vaak tegen die tijd veel vaste lasten zijn weggevallen, zoals een hypotheek of auto. Hierdoor kan je waarschijnlijk ook leven van minder dan 50.000 euro per jaar. Het maakt trouwens niet uit als je vermogen toch iets afneemt per jaar, als je maar rekening houdt dat je gedurende de 20-30 jaar van je pensioen je voldoende vermogen blijft houden om je levensstijl vol te houden.
10. Is kleine bedragen investeren wel interessant?
Jazeker, kleine bedragen investeren is wel zeker interessant. Misschien niet op de korte termijn maar wij richten ons dan ook vooral op de lange termijn. Als je namelijk maandelijks een klein bedrag inlegt groeit dit op de lange termijn, mede door samengestelde interest, uit tot een mooi vermogen.
Belangrijk om je vermogen te laten groeien is dus de maandelijkse inleg, maar ook het rendement dat je maakt. Een procent verschil in rendement is misschien een klein verschil op jaarbasis, maar op de lange termijn kan dit wel een groot verschil worden. Daarom is het altijd belangrijk je te focussen op het maximaliseren van rendement. Dit kan je ook doen door juist de kosten laag te houden. Zoals eerder besproken worden bij beheerd beleggen vaak kosten van 0,5% tot 2,0% per jaar in rekening gebracht. Door zelf te investeren, bijvoorbeeld via indexfondsen en ETF’s, kan je de kosten laag houden waardoor je dus meer geld overhoud.
In onderstaande tabel zal ik het effect van kleine, maandelijkse inleg en samengestelde interest laten zien. Hierdoor kun je zien dat kleine bedragen investeren wel degelijk interessant is. In de tabel ga ik uit dat je eenmalig 1.000 euro investeert aan het begin, om vervolgens 100 of 250 euro per maand te investeren. Daarnaast laat ik het verschil tussen 6% en 7% rendement per jaar zien.
Zo zie je dat kleine bedragen groot kunnen worden als je maar vooruit denkt op de lange termijn. Daarnaast zie je dat 1% rendement minder per jaar een enorm verschil kan maken na 40 of 50 jaar. Dit komt door de samengestelde interest, oftewel rente op rente. Omdat je rente ontvangt op een bedrag dat jaarlijks groter wordt, neemt de ontvangen rente ook toe. Als je deze rente weer herinvesteert zal dit samen met de maandelijkse inleg het jaar erop harder groeien. Door dit jarenlang te herhalen groeit je vermogen dus ieder jaar meer, zoals je ook kunt zien in onderstaande tabel.
-
2 jaar geleden
-
2 jaar geleden
-
4 jaar geleden
-
3 jaar geleden
-
5 jaar geleden