Beginnen met Beleggen via ABN Amro

Geschreven door: Ruud 4 minuten leestijd

Sinds afgelopen jaar hebben we te maken met een gezondheidscrisis en deze was zeker ook merkbaar op de beurs. Deze dip werd door veel particulieren aangegrepen om te beginnen met beleggen, waarschijnlijk gesteund door de lage rente op je spaarrekening. De consument is op zoek naar rendement op zijn of haar vermogen en beleggen is een van die mogelijkheden. 

Het juiste moment om te starten

De beurs heeft zich vorig jaar goed hersteld over de gehele linie, al zijn er grote verschillen tussen de sectoren. Ik ontvang dan ook vaak de vraag of het nu het juiste moment is om te beginnen. Ten eerste weet ik het niet en daarnaast ben ik geen financieel adviseur dus kan ik daar ook niet in adviseren. Maar uit eigen ervaring, en van veel van mijn volgers, weet ik dat periodiek beleggen een interessante strategie is voor de lange termijn. Want zoals vaak wordt gezegd, “tijd in de markt is belangrijker dan de markt timen”. En juist beleggen voor de lange termijn is aantrekkelijk voor particulieren omdat je met de juiste strategie er weinig tijd en kennis voor nodig hebt en je kunt toch meegroeien met de beurs. 

Er zijn veel aanbieders om bij te beleggen, zogenaamde brokers, maar in deze blog gaan we specifiek kijken naar ABN Amro. Want ABN Amro is een bekende naam onder de Nederlandse banken en bied daarnaast veel beleggingsproducten aan. Laten we kijken naar de producten die zijn afgestemd op beginnende beleggers: Begeleid Beleggen en Zelf Beleggen Basis.

ABN Amro Begeleid Beleggen

Wil je beginnen met beleggen omdat je de mogelijkheden ziet om op deze manier je vermogen te laten groeien, maar weet je nog niet precies waarin en hoe? ABN Amro maakt het je makkelijk met Begeleid Beleggen waarin je kiest uit een van de zes profielfondsen afhankelijk van het risico dat je wilt nemen, en de rest wordt door de experts gedaan. 

Je geeft bij het openen van deze rekening informatie over hoe lang en waarvoor je wilt beleggen. Op basis van de informatie die je geeft is bekend wat je doel is, hoelang je looptijd is en welk risico je bereid bent om te nemen. Hierdoor wordt zichtbaar welke van de zes profielfondsen het best past bij jou. Hierbij wordt ook een inschatting zichtbaar van kosten en mogelijke opbrengsten die je kunt verwachten bij je inleg. 

Voorbeeld: Eenmalig 1000 euro inleg, gevolgd door maandelijks 50 euro. Hierbij wordt gekozen voor profielfonds 5 (beleggingshorizon van minimaal 12 jaar). Dit geeft als verwachting na 20 jaar: 

Je ziet dat je, afhankelijk van de marktomstandigheden, een eindwaarde tussen de 10.839 en 43.332 euro kunt verwachten na 20 jaar. Je kunt ook meer informatie vinden over deze berekening onder het eerste “i”tje.

Hier zien we een rendement van 65,57% op je inleg na 20 jaar, waarbij al rekening gehouden is met de kosten. Deze kosten bedragen op moment van schrijven standaard 0,25% servicekosten en afhankelijk van welk profielfonds je kiest komt daar tussen de 0,62% en 0,94% lopende kosten in het fonds bij. Deze kosten betaal je omdat de experts de ABN Amro het werk voor je doen, want behalve het instellen en zorgen dat iedere maand geld wordt gestort op je beleggingsrekening, wordt de rest voor je gedaan. Ideaal als beginnende belegger. 

ABN Amro Zelf Beleggen Basis

Het kan ook zijn dat je liever meer controle over je beleggingen hebt, juist omdat je tijd, kennis of interesse daarvoor hebt. Dan kan Zelf Beleggen Basis een interessante optie zijn. Hierbij heb je de keuze uit ruim 270 aandelen uit Nederland, Europa en de S&P100, 200 beleggingsfondsen en meer dan 85 ETF’s. Dit allemaal tegen lage kosten en bij de beleggingsfondsen zijn er zelfs geen transactiekosten. 

Via de website van ABN Amro kun je het assortiment bekijken, zoals hieronder ook gedeeltelijk te zien is: 

De kosten, en natuurlijk ook je rendement, zijn afhankelijk van je manier van beleggen. Er zijn geen vaste kosten bij Zelf Beleggen Basis, maar je betaalt wel een percentage over de waarde van je portefeuille. Deze is 0,2% tot een bedrag van 100.000 euro, 0,12% over het deel vanaf 100.000 tot 400.000 euro en 0,06% over het deel vanaf 400.000 euro. Zoals eerder besproken zijn er geen transactiekosten voor de beleggingsfondsen. Voor ETF’s en Nederlandse aandelen geldt een bedrag van 5 euro per order en 0,05% over de waarde van de transactie. Voor buitenlandse aandelen is dit 10 euro per order en 0,10% over de waarde van de order. 

Het product Zelf Beleggen Basis van ABN Amro is dan ook een goede optie als je zelf wat meer controle wilt over je beleggingen, veel in beleggingsfondsen wilt investeren (op periodieke basis) en (regelmatig) aandelen of ETF’s koopt.

Beginnen met een bonus

Op dit moment heeft ABN Amro een actie waarbij je 75 euro bonus ontvangt als je begint met periodiek beleggen. Dit is mogelijk vanaf 50 euro per maand, maar de bonus ontvang je als je minstens 4 maanden 150 euro inlegt. (75 euro bonus op 600 euro inleg = een mooi rendement van 12.5% om mee te beginnen) 

Meer informatie kun je vinden op de website van ABN Amro