4.578 euro bespaard in 45 minuten. Jij kunt ook eenvoudig veel geld besparen!

Geschreven door: Ruud 5 minuten leestijd

We zitten alweer in de laatste maanden van 2018. Een jaar dat zo voorbij vliegt maar dat nog lang genoeg duurt om nog snel even wat geld te besparen. Zo heb ik in ongeveer 45 minuten een besparing van € 4.578 kunnen realiseren en ook jij kunt veel geld besparen in weinig tijd!

Net zoals vorig jaar heb ik ook dit jaar weer even wat zaken nagekeken zo aan het einde van het jaar. Geïnspireerd door Financieel Onafhankelijk Blog (FOB) heb ik dit vorig jaar gedaan en ook dit jaar heb ik weer flink wat geld kunnen besparen.

Hoe ik die € 4.578 heb bespaard lees je hieronder! Geen zin om te lezen, onderaan dit artikel vindt je een video waarin ik alles aan je uitleg 😉

De besparing van dit jaar bestaat uit 3 onderdelen. Het hadden er 4 kunnen zijn, maar op een van deze zaken kon ik niet besparen (dat is alleen maar een goed teken). Het zijn vooral vaste lasten waar je naar moet kijken, maar ook door slimme investeringen te doen kun je veel voordeel halen.

KPN (Black Friday)

De eerste besparing die ik heb kunnen maken is bij KPN. Ik ben op dit moment al klant bij KPN en daar ben ik erg tevreden over. Tijdens de dagen rondom Black Friday had KPN een mooie aanbieding: 9 maanden korting als je klant werd voor een jaar. Daar wilde ik natuurlijk ook van profiteren!

Via de chat nam ik contact op met een medewerken van KPN en vertelde dat ik graag van dit aanbod gebruik wilde maken. Helaas was deze actie niet voor bestaande klanten, wist ze me te vertellen. Daar ging mijn besparing!

Ze vroeg me of ze me verder nog kon helpen, waarna ik vroeg of ik mijn abonnement kon stopzetten (maandelijks opzegbaar). Ik werd doorverbonden met een andere afdeling en deze collega van haar hoorde mijn verhaal aan. Ik vertelde dat ik graag gebruik had willen maken van de aanbieding als tevreden KPN klant maar dat dit niet mogelijk was en dat ik daarom wilde opzeggen omdat Ziggo ook een mooie aanbieding had. Laat duidelijk blijken dat je niet gebonden bent aan KPN en van plan bent echt op te zeggen!

Daar wilde de medewerker niets van weten en plots was de aanbieding ook geldig voor mij als bestaande klant. Zo, dat was een mooie besparing van € 214.50 in nog geen 10 minuten.

9 maanden * 22,50 korting per maand = € 214.50

Gas & elektra

Een andere vaste last waar je vaak eenvoudig en snel op kunt besparen is gas en elektra. Er zijn in deze markt veel aanbieders, die allemaal hetzelfde product leveren, en deze willen jou allemaal graag als klant. Dit betekent dat ze je willen lokken met mooie prijzen en leuke aanbiedingen.

Ik ben online gaan kijken bij enkele prijsvergelijkers en zag dat er misschien een besparing voor me in zat als ik zou overstappen naar Qurrent. Via PriceWise zag ik een aanbieding met € 250,- welkomstbonus.

Ik nam contact op met PriceWise en vertelde mijn situatie en contract bij mijn huidige leverancier, Eneco. De dag erop kreeg ik een e-mailtje met de mededeling dat ik hier geen besparing zou kunnen realiseren omdat ik een erg gunstig contract had tegen lagere prijzen. Ook zou de welkomstbonus misschien niet worden uitbetaald en zou ik een opzegboete hebben bij Eneco. Ik kon dus beter even wachten en volgend jaar opnieuw kijken.

Ondanks dat ik dus geen overstap heb gemaakt heeft PriceWise me uitstekend en eerlijk geadviseerd en daarom probeer ik het de volgende keer weer via PriceWise te regelen.

Zorgverzekering

Nog zo’n vaste last die maandelijks terugkomt, de zorgverzekering. En ook in dit geval een markt met meerdere aanbieders die hetzelfde product aanbieden, de basisverzekering voor de zorg.

Vorig jaar heb ik de overstap gemaakt van CZ naar StadHolland, een onderdeel van DSW. Ik ben erg tevreden geweest, heb geen zorg nodig gehad dus alleen maandelijks mijn premie betaald, maar toch zou ik graag klant gebleven zijn bij StadHolland. Was het niet zo dat ik zag dat dit jaar AnderZorg veel aantrekkelijker voor mij was.

Ik heb namelijk gekozen voor een verhoogd eigen risico van 885 euro per jaar. Dit omdat ik zoals gezegd al jaren geen extra kosten maak en dus liever mijn eigen risico verhoog om zo de maandelijkse premie te verlagen.

StadHolland bood me in dit geval voor 2019 de basisverzekering aan met 885,- euro eigen risico en betalingskorting voor € 99,75 per maand. AnderZorg bood me hetzelfde aan, ook met volledig vergoedde zorg in alle ziekenhuizen in Nederland, voor € 82,17 per maand. Aangezien het product, basisverzekering, hetzelfde is wederom een simpele keuze om de overstap te maken en € 207,96 te besparen in 20 minuten.

(99,75 – 82,17 = 17,50) * 12 maanden = € 207,96

BrandNewDay Pensioenbeleggen

Als je als hebt meegerekend zul je zien dat ik nog lang niet bij die € 4.578 euro in de buurt ben gekomen met deze besparingen. Maar dat komt allemaal goed met de laatste besparing, of verdienste, door middel van pensioenbeleggen.

Omdat ik al jaren zelfstandig ondernemer ben moet ik zelf voor mijn pensioen zorgen. Ik doe dit door maandelijks 100 euro te investeren als voorschot bij BrandNewDay. Aan het einde van het jaar bereken ik dan wat ik dit jaar als vrije ruimte heb bij de Belastingdienst om te investeren in mijn pensioen (pensioenbeleggen). De berekening van dit jaar kwam uit op ongeveer 1700 euro.

Door gebruik te maken van pensioenbeleggen en de belastingvoordelen hierbij kan ik veel geld (belasting) besparen en meer vermogen opbouwen. Normaal betaal je namelijk eerst inkomstenbelasting over je inkomen, maar door gebruik te maken van pensioenbeleggen verschuif je het moment van belasting betalen naar je pensioen. Je kunt op dit moment dus belastingvrij geld investeren.

De meeste Nederlanders betalen ongeveer 40% belasting over hun inkomen, terwijl dit belastingtarief zakt naar 20% tegen de tijd dat je met pensioen gaat. Je hebt op dit moment dus meer inleg waardoor je een groter vermogen kunt verwachten tegen de tijd dat je met pensioen gaat. En op het moment dat je het geld er dan uithaalt, dan betaal je pas belasting. Dit is wel minder belasting, maar wel over een groter bedrag. Maar via onderstaande berekening wil ik je laten zien dat dit toch voordelen heeft. Hierbij maken we gebruik van de volgende gegevens:

  • Gemiddeld rendement op de beurs: 7% per jaar (1,07)
  • Jaren tot aan pensioen: 37

Eerst belasting betalen, dan pas investeren:

€ 1.700 * (100% – 40% belasting) = € 1.020

€ 1.020 * 1,07 ^ 37 jaar = € 12.468,09 vermogen

Eerst investeren, later belasting betalen:

€ 1.700 * 1,07 ^ 37 jaar = 20.780,15

€ 20.780,15 *(100% – 20% belasting) = € 16.624,12 vermogen

Zo zie je door te pensioenbeleggen, en dus je moment van belasting betalen te verleggen, je een extra vermogen van 16.624,12 – 12.468,09 = € 4.156,03 kunt opbouwen. En allemaal met behulp van de Belastingdienst.

Samenvatting

Deze twee besparingen op vaste lasten (KPN en AnderZorg), in combinatie met pensioenbeleggen zorgen ervoor dat ik er in de toekomst € 4.578 euro op vooruit ga. Dit alles heeft me ongeveer 45 minuten gekost en is dus een prima investering te noemen.